Kínai rendőrökre támadtak Kelet-Turkesztánban

Vágólapra másolva!
Ismeretlen elkövetők megtámadtak egy kínai határrendészeti állomást az ország északnyugati részében. A gránátokkal elkövetett merényletben 16 rendőr vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat megsebesült kedd reggel Kína nyugati részén - a főként muszlimok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zizhiqu) -, amikor támadás ért egy határrendészeti állomást. Az egyelőre azonosítatlan támadók teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak Kasgarban, majd két gránátot dobtak az állomásra. Elfogták őket.

Korábban egy fegyveres muszlim csoport - a Turkesztáni Iszlám Párt - vállalt magára egy öt halálos áldozattal járó robbantásos merényletet Sanghajban, de a hatóságok szerint nem ők voltak. A társaság további támadásokkal is fenyegetőzött a pénteken kezdődő pekingi olimpia alkalmából.

A térségben élő muszlim vallású ujgurok évtizedek óta folytatnak alacsony intenzitású fegyveres küzdelmet a kínai központi hatalom ellen. A kínai hatóságok is az ujgur szeparatistákat, ahogy ők nevezik őket, a kelet-turkesztáni terroristákat, tartják a legnagyobb veszélynek az olimpiára nézve.