Nem zárják be a magát Jézusnak képzelő németet

Vágólapra másolva!
Pszichiátriai kényszergyógykezelést rendelt el hétfőn egy német bíróság annak a 28 éves német férfinak az esetében, aki Jézusnak képzelve magát tavaly Vatikánvárosban megpróbált felugrani a pápa autójára, hogy elfoglalja XVI. Benedek helyét a pápamobilban.
Vágólapra másolva!

A pszichiátriai intézetben való elzárást azonban próbaidőre fel is függesztette a baden-württembergi bírói testület. A fiatalember azzal a feltétellel kerülheti el a zárt osztályt, ha négy éven át orvosi ellenőrzés mellett rendesen szedi a neki felírt gyógyszereket, s nem fogyaszt alkoholt, sem kábítószereket.

Az ügyben eljáró bíróság azt a szakértői véleményt vette alapul, amely szerint a fiatalember vagy egyáltalán nem volt beszámítható a tett elkövetésekor, vagy legalábbis erősen korlátozott volt a beszámíthatósága, s ez kizárja a büntethetőséget. Az elmúlt évben javult a vádlott egészségi állapota, és jelenleg rendszeres orvosi kezelés alatt áll, ezért nem tartották szükségesnek azonnali bezárását egy pszichiátriai intézetbe. Az ítélet nem jogerős.

A német férfi 2007 júniusában átmászott egy védőrácson a Szent Péter téren, amikor XVI. Benedek - nyitott gépkocsijával - éppen áthaladt a pápai audienciára egybegyűlt hívők több tízezres tömegén. A biztonsági szolgálatok emberei hamar legyűrték és őrizetbe vették a rendbontót. A pápa szóvivője azt mondta az eset után: biztos benne, hogy a fiatalember nem készült merényletre az egyházfő ellen.

A vizsgálat megállapította utóbb: a férfi azt hitte elmezavarában, hogy ő az újjászületett Jézus Krisztus, s az volt a szándéka, hogy XVI. Benedeket félretolva a pápamobilban, elfoglalja az egyházfő helyét. Tévénézők milliói látták az incidenst.