Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Pekingben

Vágólapra másolva!
Kisebb közelharcot vívtak egymással tüntetők és rendőrök a pekingi Tienanmen tér közelében. A demonstrálók azért tiltakoztak, mert szerintük elűzték őket az otthonukból. A kínai hatóságok különösen érzékenyen reagálnak minden megmozdulásra a közelgő olimpiai játékok miatt.
Vágólapra másolva!

Összetűzés volt tüntetők és rendőrök között hétfőn Pekingben a Tienanmen tér közelében. A megmozdulás kéttucatnyi résztvevője az ellen tiltakozott, hogy elűzték őket házaikból, amelyek helyére üzleteket akarnak építeni többek között a Nike, a Starbucks és Rolex cégek számára. Az olimpia miatt kell szenvedniük, az ötkarikás játékok öröme az ő fájdalmukra épül - panaszolták a tüntetők, akik kisebb közelharcot vívtak a rendőrökkel.

A kínai főváros központjában lévő Tienanmen téren és környékén ritkák a tüntetések és a rendőrség rendszerint gyorsan véget vet a tiltakozó megmozdulásoknak. A kínai hatóságok érzékenyen reagálnak az olimpia nyilvános bírálatára, és Peking egész területén biztonságiak figyelnek az elégedetlenség jeleire.

Az olimpia kínai szervezőbizottságának biztonsági főnöke, Liu Sao-vu előző nap kijelentette, hogy a polgároknak joguk van tüntetéseken hangot adni elégedetlenségüknek. "Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezen joguk gyakorlása közben nem sérthetik meg mások szabadságát, valamint a nemzeti, szociális és kollektív érdekeket" - tette hozzá.

A kínai hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terrortámadást hajthatnak végre az ötkarikás játékok alatt. A merénylettervek leleplezőinek 500 ezer jüanig (46 ezer euró) terjedő jutalmat helyeztek kilátásba.