Meghalt Mahmúd Darvis palesztin költő

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban 67 éves korában elhunyt Mahmúd Darvis, a legismertebb palesztin költő. Halálának hírére a palesztin területeken nemzeti gyászt rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Hatvanhét éves korában az egyesült államokbeli Houstonban elhunyt Mahmúd Darvis, a legelismertebb palesztin költő, népe száműzetése, a megszállás és függetlenségi harc drámáinak tolmácsolója. Halálát a szívműtéte után kialakult szövődmények okozták.

Darvis halála miatt a Palesztin Hatóság háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken - jelentette a palesztin közszolgálati televízió. Földi maradványáért Mahmúd Abbász palesztin elnök repülőgépet küld az Egyesült Államokba - közölte Atalláh Heiri ammáni palesztin nagykövet.

Mahmúd Darvis 1941-ben született a brit mandátumhoz tartozó - ma Észak-Izraelben található - al-Biruében. Az 1948. évi izraeli-arab háború alatt a falut porig rombolták, lakói száműzetésbe kényszerültek, egy időre Darvis családja is elmenekült. Darvis Haifában végezte iskoláit, első verseskötete 19 éves korában jelent meg.

Az 1970-es évek óta száműzetésben élt Moszkvában, Kairóban, majd Libanonban. 1993-ban kilépett a Palesztinai Felszabadítási Szervezetből, hogy ezzel tiltakozzon az oslói megállapodások ellen, mert azok szerinte nem hozzák meg az igazságos békét a palesztinok számára. Költőként számos nemzetközi díjat elnyert, közel harminc művét negyven nyelvre fordították le.