A grúz-orosz háború napról napra

Vágólapra másolva!
Augusztus 8-án éjjel grúz csapatok támadtak az oroszbarát szakadár Dél-Oszétiára. A déloszét lázadók mellett hamar beavatkoztak az orosz csapatok, Grúzia másnapra már Oroszországgal találta szemben magát. Események napról napra.
Vágólapra másolva!

Augusztus 12. kedd
Hajnalban hadműveletet kezdenek az abház erők a Kodori-szoros elfoglalására, az oroszok Gorit támadják, a jelentések bombázásról, majd tüzérségi támadásról szólnak. Tbilisziben attól tartanak, hogy az oroszok nagyobb támadásra készülnek, a grúz erőket a főváros körül vonják össze. Végül Gori sínyli meg leginkább a harcok utolsó napját.

Az oroszok a nap folyamán közlik, hogy céljukat elérték, és leállítják a hadmozdulatokat. Később Dmitrij Medvegyev orosz és Nicholas Sarkozy francia elnök közösen bejelentik az ideiglenes tűzszünetet. Mihail Szaakasvili grúz elnök eközben arról beszél, hogy országa kilép a Független Államok Közösségéből, majd később elfogadja az őt is felkereső Sarkozy által közvetített tűzszünetet.

Augusztus 11. hétfő
A grúz tűzszüneti javaslat ellenére folytatódnak a harcok, mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy nem tartja magát a javaslathoz. Az orosz gépek megint grúz célpontokat bombáznak a déloszét határ és Tbiliszi környékén. Harcok dúlnak az abház határnál is. Abháziába ezrével érkezik az orosz csapaterősítés, ultimátumot adnak a grúzoknak, hogy adják fel a határ közeli állásaikat, majd mélyen, Szenakiig benyomulnak grúz területre.

Grúzia szerint az oroszok elfoglalják Gorit - a déloszét határhoz legközelebb eső grúz nagyvárost -, és betörnek a tengerparti Potiba. Moszkva tagadja a vádakat. Uniós külügyminiszterek közvetíteni próbálnak. Tűzszüneti javaslatukat Grúzia aláírja, ám Oroszország még azelőtt elutasítja, hogy a diplomaták Moszkvába érnének. Különböző becslések szerint 10-30 ezer ember menekül el otthonából - elsősorban Dél-Oszétiából - a harcok miatt.

Augusztus 10. vasárnap
Orosz bombázók a grúz főváros, Tbiliszi környékét támadják. Lebombáznak egy katonai repteret, de jelentések szerint civil légi-közlekedési létesítményeket is találat ér. A grúz kikötővárosok közelében orosz hadihajók jelennek meg. A grúzok szerint blokád alá veszik őket. Később a hajókat visszavonják.

Eközben mozgósítja katonai erejét a másik oroszbarát szakadár köztársaság, Abházia is. Ezer katonát küldenek a grúzok ellenőrizte Kodori-szoros elfoglalására. Grúzia este tűzszüneti javaslattal áll elő, de nincs foganatja.

Augusztus 9. szombat
Grúzia rendkívüli állapotot vezet be, Chinvaliból kiverik a grúzokat az orosz csapatok. Orosz gépek grúz katonai célpontokat bombáznak Gori körül, néhány lakónegyedet is találat ér. Dél-Oszétiában 1400-ra teszik a halottak számát, Grúzia 130 halottról - közülük 37 civil - számol be. Megmozdulnak a nemzetközi szervezetek: az EBESZ, az USA, az EU küldöttei közvetíteni indulnak a térségbe.

Augusztus 8. péntek
Miközben a grúz hadsereg heves harcokat vív a déloszét fegyveresekkel, Oroszország is erősítést küld a térségben szolgáló békefenntartóinak, orosz tankok vonulnak be Chinvaliba. A városban káosz uralkodik, mind a lázadók, mind a grúzok azt állítják, átvették az ellenőrzést. A lakosság egy része a pincékbe húzódik, ezrek menekülnek el, a kórházak túlzsúfoltak, fogyóban a víz és élelem. Moszkva beveti légierejét, katonai célpontokat bombáznak Grúziában. Tbiliszi visszavonja kétezer fős iraki kontingensét, hogy bevethesse Dél-Oszétiában. Grúzia 30, Oroszország 21 halottról számol be.

Augusztus 7. csütörtök
Grúzia előbb megegyezik a déloszét szeparatistákkal, hogy betartják a tűzszünetet, de még aznap éjjel meglepetésszerű támadást indít. Jelentős katonai erő nyomul előre egészen a szakadár terület fővárosáig, Chinvaliig. Grúzia utóbb azt állítja, a lázadók megtámadták egységeiket.