Vádat emeltek a vörös khmer kínzómester ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Kambodzsában Kaing Guek Eav ellen, aki a vörös khmerek leghírhedtebb börtönét vezette a rezsim idején. Az S-21 börtönben 16 ezer embert kínozhattak halálra. A volt börtönparancsnok a vörös khmerek első olyan egykori vezetője, akit bíróság elé állítanak. Pere szeptemberben indulhat.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is vádat emeltek a vörös khmerek egyik hírhedt börtönparancsnoka ellen a kambodzsai népirtással foglalkozó phnompeni törvényszéken. A 66 éves Kaing Guek Eav - más néven Duch - az 1975 és 1979 közötti Pol Pot-rezsim idején az S-21 börtön (a vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontja) igazgatója volt. A börtönben becslések szerint 16 ezer embert - köztük nőket és gyerekeket - tartottak fogva, és feltehetően csupán 14-en jutottak ki élve onnan.

Az emberiség elleni és háborús bűncselekményekkel megvádolt Duch az első gyanúsított, akit a 2006 eleje óta működő testület hivatalosan vád alá helyez, megnyitva ezzel az utat az első, történelmi jelentőségű per előtt. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de várhatóan szeptember végén indul a per. A börtönparancsnokot tavaly vették őrizetbe, akkor még csak emberiség elleni bűncselekményekkel gyanúsították, bűnlajstromát a nyomozás végén egészítették ki.

Forrás: EPA
Kaing Guek Eav (Duch)

A Kína támogatását élvező vörös khmerek kollektivista agrártársadalommá züllesztették a nagy múltú, fejlett kultúrájú délkelet-ázsiai országot, és becslések szerint körülbelül 1,7 millió ember haláláért felelősek. Áldozataik halálát éhínség, betegségek, kényszermunka okozta, vagy kivégezték őket. A kegyetlenkedésekért a rezsim egyetlen magas rangú vezetőjét sem állították még bíróság elé.