Idieglenes fegyverszünetet hirdetett Medvegyev

Vágólapra másolva!
Fegyverszünetet hirdetett Grúziával Moszkva. Az oroszok beleegyeztek, hogy a harcok előtti pozíciókba vonják vissza csapataikat, és hogy a nemzetközi közösség hozzálát a vitatott területek biztonsága garantálásához szükséges intézkedések megvitatásához. Mihail Szaakasvili grúz elnök korábban egy Tbilisziben tartott nagygyűlésen bejelentette, hogy országa kilép a FÁK-ból. A harcnak úgy tűnik vége lett Dél-Oszétiában és Abháziában is. Abháziában Grúzia feladta a Kodori-szorost. Grúzia etnikai tisztogatás vádjával pert indít Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ).
Vágólapra másolva!

Hatpontos tervet jelentett be a grúziai háború felfüggesztéséről Dmitrij Medvegyev orosz és Nicholas Sarkozy francia elnök. "Még nem sikerült elérni a békét, de az átmeneti tűzszünetet igen" - közölte Sarkozy, aki Moszkvában tárgyalt az orosz államfővel.

Oroszország beleegyezett, hogy az orosz katonák és a grúz fegyveres erők visszavonulnak a fegyveres konfliktus kezdete előtti pozíciókba - ez a Dél-Oszétiába erősítésül küldött orosz egységek kivonását is jelenti -, az erőszak alkalmazását elkerülik, végleg beszüntetnek minden harci cselekményt, szabad utat nyitnak a humanitárius segélyeknek, és a nemzetközi közösség hozzálát Dél-Oszétia és Abházia majdani státusa és a térség szilárd biztonsága garantálásához szükséges intézkedések megvitatásához.

Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját és megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quót, továbbá megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat - mondta Medvegyev a francia elnökkel folytatott megbeszélés után.

Otthagyja Grúzia a FÁK-ot

Mihail Szaakasvili grúz elnök korábban egy Tbiliszi nagygyűlésen azt közölte, Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK). Az államfő a fővárosban összegyűlt 70 ezer híve előtt közölte a távozási szándékot az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti. Szaakasvili beszédében grúz polgárok "kegyetlen, szívtelen elpusztításával" vádolta Oroszországot.

Szaakasvili egyúttal bejelentette, hogy felmondják az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést is, és az abháziai orosz csapatokat megszálló haderőnek tekintik.Grúzia mostantól Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország által megszállt területnek tekinti - mondta.

Nem sokal később Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő bejelentette, a grúz erők kivonultak a szakadár Abházia területén lévő, eddig grúz ellenőrzés alatti Kodori-szorosból. Az abház fegyveres erők keddre virradóra indítottak támadást, az abház védelmi minisztérium szerint 250 emberrel.

Grúzia a hágai bírósághoz fordul

Grúzia hollandiai nagykövete panaszt nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz Oroszország ellen, mert etnikai tisztogatást hajtott végre Grúziában 1993 és 2008 között.

A hágai Nemzetközi Bíróság kedd este közleményben megerősítette, hogy megkapta "Grúzia beadványát Oroszország ellen a Faji Megkülönböztetés Valamennyi Formájának Kiküszöböléséről Szóló Nemzetközi Egyezmény megsértése miatt".

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) államok egymás közti vitás ügyeiben jár el. Ez a testület hozott ítéletet a bős-nagymarosi vízi erőmű kérdésében Szlovákia és Magyarország között. Az ICJ az ENSZ legfőbb jogi szerve.

Az "agresszort" megbüntették

Előzőleg kedden délután Dmitrij Medvegyev bejelentette "a Grúziát békére kényszerítő hadművelet" befejezését, mivel az elérte célját. Medvegyev azt mondta: az "agresszort" megbüntették, érzékeny veszteségeket szenvedett, fegyveres erői szétestek. Ezzel egy időben Anatolij Nogovicin, a vezérkari főnök helyettese bejelentette: az orosz csapatok parancsot kaptak arra, hogy ne menjenek tovább, de ha a grúz fél megsértené a fegyverszünetet, az orosz katonák válaszolnak.

Az orosz államfő később közölte, Oroszország ki fogja vonni Dél-Oszétiába küldött csapatait.

Moszkva a támadások leállítása ellenére erősen kritizálta a grúz vezetést, a BBC szerint semmi jele annak, hogy két fél között párbeszéd kezdődne. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: az orosz állampolgárok ellen "bűnöket elkövető" Mihail Szaakasvili grúz elnök nem lehet partner a majdani béketárgyalásokon, és legjobb lenne, ha távozna. Grúzia úgy reagált a bejelentésre, hogy kivárják, amíg meggyőződnek arról, valóban abbamaradtak-e a támadások.

Szétlőtték Gorit

Annak ellenére, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Grúzia elleni támadások leállításáról számolt be, délutáni helyi jelentések szerint még folyt tüzérségi támadás Gori, a déloszét határhoz legközelebb eső grúz nagyváros ellen. A BBC Goriban tartózkodó tudósítója Medvegyev bejelentése után nem sokkal azonban úgy tapasztalta, hogy már nincs katonai akció.

Forrás: Getty Images

Nem sokkal azelőtt, hogy Medvegyev bejelentette a harcok leállítását, még Gori városát támadták, helyszíni jelentések szerint orosz repülőgépek. Ezt az orosz haderő parancsoksága tagadta, de utóbb felmerült, hogy valójában nem légi bombázás, hanem tüzérségi támadás zajlott.

A támadásnak halálos áldozatai és civil sérültjei is vannak, a grúz televízió híradása szerint lángokban áll a város egyeteme, a főposta, és egy kórházat is eltaláltak a szemtanúk szerint. A helyszíni tudósítók szerint holttestek, és sérültek hevernek mindenfelé az utcákon. Meghalt egy grúz újságíró és sofőrje, míg a holland nagykövetség egy holland riporter haláláról számolt be.

Pánik a grúz fővárosban

A grúz erőket kedd délelőtt visszavonták Tbiliszi köré, hogy a fővárost védjék az orosz támadások ellen. Egyes jelentések szerint az oroszok ellenőrzésük alatt vontak sok kulcsfontosságú hidat, valamint utat, és elszigetelték a grúz fővárost. A város központjában kedden dél körül erőteljes robbanás hallatszott.

A BBC az ország Gori és Tbiliszi közötti részén tartózkodó tudósítója szerint sok grúz attól tart, hogy a Dél-Oszétiában tartózkodó oroszok most dél felé indulnak, a főváros ellen. A tbiliszi lakosok körében nő a pánik, a városban a zűrzavar jeleit lehet tapasztalni a BBC tudósítói szerint, sokan élelmiszerkészleteket és üzemanyagot halmoznak fel.

Forrás: Getty Images
Több épület is lángokban állt Goriban

Bush keményebben fogalmazott

Hétfő este George Bush ismét a grúziai hadműveletek befejezésére szólította fel Oroszországot. Bush jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint az orosz csapatok átlépték a szakadár területek határait, és már behatoltak grúz területekre is. "Bizonyíték van arra, hogy Oroszország rövidesen megkezdheti a főváros, Tbiliszi polgári repülőterének bombázását. Ha a jelentés pontos, ezek az orosz lépések a grúziai konfliktus drámai és brutális kiszélesedését jelentenék" - mondta az amerikai elnök, aki inváziónak nevezte az orosz katonai lépéseket. "Egy ilyen akció a 21. században elfogadhatatlan" - jelentette ki.

Az amerikai elnök erősen kritizálta Moszkvát, amiért megpróbálja megdönteni Mihail Szaakasvili demokratikusan megválasztott kormányát, rögtön hozzátéve, hogy a grúz állam az Egyesült Államok közeli szövetségese. Évek óta nem ütött meg ilyen kemény hangot Oroszországgal szemben az USA - írja a BBC. Ugyanakkor az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Zalmay Khalilzad szinte ezzel egyidőben azt mondta: Oroszország állandó ENSZ-képviselőjétől, Vitalij Csurkintól biztosítékot kapott arra, hogy Oroszországnak nincs szándékában megdönteni a grúz kormányt.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ezzel szemben azzal vádolta a nyugati országokat, hogy szemet hunynak afelett, hogy a grúzok indítottak meglepetésszerű támadást déloszét területeken a múlt héten - írja a BBC.

Forrás: [origo]

Grúzia nemzetközi békefenntartókat kér a konfliktus megfékezésére - mondta a londoni grúz nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Giorgi Badridze. "Katonákra van szükségünk a terepen, ENSZ-felhatalmazással rendelkező, ideális esetben európai uniós - nemzetközi erőre " - tette hozzá a diplomata.