Orvlövészek járják a feldúlt grúz várost

Vágólapra másolva!
Egy orosz miniszter szerint Dél-Oszétiában lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, van áram, kenyér, és hamarosan a víz- és gázellátás is helyreáll. A Grúzia elleni orosz támadások egyik fő célpontjában, Goriban azonban továbbra sincs nyugalom - bár az orosz erők kivonultak, a városban orvlövészek garázdálkodnak.
Vágólapra másolva!

Dél-Oszétiában lassan normalizálódik az élet, a szakadár grúz tartomány fővárosában, Chinvaliban sok helyen már van áram és kenyér, hamarosan lesz víz is - jelentette be az orosz rendkívüli helyzetek minisztere, Szergej Sojgu. A város számos pontján viszont megsemmisültek a trafóállomások, és ezeket le kell cserélni vagy ki kell javítani. A gázt Dél-Oszétia Grúziából kapja, most vizsgálják, hogy be lehet-e indítani a gázszolgáltatást.

A miniszter szerint a két legsürgetőbb feladat most a menekültek áttelepítése sátortáborokból szilárd épületekbe és egy központ létrehozása, ahol kifizethetik az orosz kormány által nyújtott szociális támogatást és a kártérítéseket az elszenvedett károkért.

Gori, az orvlövészek terepe

Közben az orosz csapatok kivonultak Goriból, már egy orosz katona sem látható a központban - a város volt a kiindulópontja a grúzok Dél-Oszétia ellen múlt héten indított hadjáratának, és az ellentámadásba lendülő oroszoknak is elsődleges célpontja volt a település. Az orosz csapatok szerdán, néhány órával az után hatoltak be Goriba, hogy mindkét fél aláírta a tűzszüneti megállapodást, amelyben vállalták, hogy visszavonják erőiket a harcok kezdete előtt elfoglalt állásaikba.

Gorit addig tüzérségi ütegekkel lőtték, és légitámadások is érték, egyes jelentések szerint még a tűzszünet keddi moszkvai bejelentése után is támadták a várost. A stratégiai jelentőségű grúz város 25 kilométerre délre fekszik Dél-Oszétiától, ahol öt napon át súlyos harcot vívott egymással az orosz és a grúz hadsereg.

Goriban még most sincs nyugalom, beszámolók szerint a város az orvlövészek terepévé vált. A szellemvárosnak tűnő Goriban néhány száz helyi lakos gyűlt össze két belvárosi téren, és segélyre vár. A lakosság ki van szolgáltatva a dühöngő milicistáknak, akik feltehetően Dél-Oszétiából érkeztek Goriba. A fegyveresek fosztogatnak a városban, lövöldöznek az utcákon, időnként részegen - írja a brit Daily Mail. Egy videofelvétel tanúsága szerint még egy grúz riportert is lövés ért tudósítás közben. Tamara Urushadzét az élő közvetítés közepén érte egy orvlövész golyója a bal karján - a sérült tévériporter vérző karral folytatta a tudósítást.

http://www.youtube.com/v/4eyQ5Maqf80&hl=en&fs=1

A várost ugyan kiürítették, de Gori közelében számos orosz harckocsi állomásozik egy támaszponton. "Katonáink mindannyian a városon kívül vannak, hogy megakadályozzák a fosztogatók bejutását" - mondta a helyi orosz erők helyettes parancsnoka, Igor Konocsenkov ezredes. Az elmúlt huszonnégy órában orosz vezérkari források szerint nem tört ki tűzharc.

Rice Tbiliszibe megy, nem Moszkvába

A grúz-orosz háború múlt pénteken kezdődött, amikor grúz erők támadást indítottak a szakadár déloszét terület központja, Chinvali ellen. Erre válaszul küldött csapatokat Dél-Oszétiába, majd belső grúz területekre is Moszkva, a polgári lakosság és békefenntartói oltalmazására hivatkozva.

A szerdai megállapodás után is attól tartottak megfigyelők, hogy Moszkva nem fogja tiszteletben tartani a szerdai tűzszüneti egyezményt. Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter pénteken a grúz fővárosba, Tbiliszibe utazott, hogy aláírassa a grúz elnökkel a már mindkét szembenálló fél által elfogadott tűzszüneti egyezményt.

Korábbi nyilatkozata szerint Rice egyúttal Washington támogatásáról fogja biztosítani "Grúzia demokratikusan megválasztott kormányát" a Dél-Oszétia miatt Oroszországgal kitört fegyveres konfliktusban. Egy magas rangú amerikai diplomata szerint az Egyesült Államok sürgősen kérni fogja Oroszországot, biztosítson szabad bejutást a grúziai kikötőkbe, illetve akadálytalan mozgást a volt szovjetköztársaságból kihajózók számára. Moszkva tagadja, hogy blokád alá vette volna a grúz kikötőket.

Szaakasvili nem alkuszik

Mihail Szaakasvili grúz elnök pénteken aláírta azt a tűzszüneti megállapodást, amely véget vet a Grúzia és Oroszország közötti harci cselekményeknek. A grúz elnök közben egy orosz lapnak adott interjújában kifejtette: nem hajlandó kompromisszumra, Grúzia teljes területéhez ragaszkodik. Tárgyalásokat csak akkor tarthatnak - mondta -, ha Oroszország visszatér a kiinduló pozícióhoz, és elismeri az egységes Grúziát és annak határait (vagyis azt, hogy a kilencvenes évek elején elszakadt Abházia és Dél-Oszétia Grúzia része). "Nem vagyok hajlandó semmiféle kompromisszumra Putyin rezsimjével" - fogalmazott.

Megkérdezték tőle azt is, gondolt-e rá, hogy ha megtámadja Dél-Oszétiát, Oroszországgal kerül szembe. Erre válaszolva lényegében beismerte, hogy erre fel volt készülve. Hosszan beszélt arról, hogy Oroszország hónapok óta készült erre a háborúra, és a Grúziával baráti kapcsolatokat ápoló országok titkosszolgálatai is jelezték ezt korábban, vagyis Grúziát nem érték váratlanul a történtek. Szaakasvili szerint ugyanis szó sincs arról, hogy először a grúzok támadtak volna Dél-Oszétiában.

Románia szállított fegyvert Grúziába

Románia szállított gyalogsági fegyvereket és lőszert Grúziának - erősítette meg pénteken a román külügyminisztérium a Mediafax hírügynökségnek. A szaktárca szerint a fegyverszállítás az ENSZ Alapokmányának és az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó szabályainak a tiszteletben tartásával történt. Szergej Bagaps, Abházia elnöke csütörtökön közölte, hogy a Kodori-szorosban lévő grúz katonai raktárakban nagy mennyiségben találtak fegyvert, egyebek között amerikai és román gyártmányúakat.