Elkezdődött az egykori nyilas kiadatási pere

Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdődött a bírósági tárgyalás az Ausztráliában élő Zentai Károly ügyében, akit egy zsidó fiatalember 1944-es meggyilkolása miatt szeretnének felelősségre vonni Magyarországon. Kiadatási eljárása már 3 éve húzódik.
Vágólapra másolva!

A kiadatási kérelemben foglalt vádak ismertetésével Perthben hétfőn megkezdődött az Ausztráliában élő, Magyarországon náci háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly (Charles Zentai) ügyének tárgyalása. A II. világháború után Ausztráliába távozott, ma 86 éves Zentai állítólag 1944-ben megkínzott, majd megölt egy zsidó fiatalembert Budapesten. Ha a bíróság jóváhagyja a gyanúsított kiadatását, úgy ez lesz az első eset, hogy Ausztrália kiad egy másik államnak egy náci háborús bűntettel gyanúsított személyt.

A tárgyalás előreláthatólag három napig tart. A bíróságnak először arról kell döntenie, hogy alkalmazható-e az ügyben az ausztrál kiadatási törvény, majd Robert McClelland szövetségi főállamügyész határoz arról, hogy kiadják-e Zentait Magyarországnak. A férfi ügyvédje a hétfői tárgyaláson amellett érvelt, hogy a törvény nem teszi lehetővé védence kiadatását.

A nyugdíjasként a nyugat-ausztráliai Perthben élő 86 éves Zentai ügye három éve húzódik. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amelynek alapján a magyar Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Zentai ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy alakulatával a fiatal zsidó halálát megelőző napon elhagyta Budapestet. Családja is tiltakozik a kiadatás ellen, szerintük az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz.