Újra fellebbezne a kiadatás ellen Zentai családja

Vágólapra másolva!
Minden lehetséges fellebbezési lehetőséget kihasználna a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly családja, ha az ausztrál bíróság a 86 éves férfi kiadatása mellett dönt. A bíró valószínűleg szerdán hoz ítéletet a Magyarország által kért kiadatásról. Zentait azzal vádolják, hogy a második világháborúban halálra vert egy zsidót.
Vágólapra másolva!

Ismét az ausztrál felsőbíróságnál fellebbez a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly családja, amennyiben a perthi bíróság úgy határoz, hogy Zentai kiadható Magyarországnak - írta a The Australian című újság kedden.

Az ügyben eljáró perthi bíró előreláthatólag szerdán dönt arról, hogy javasolja-e a szövetségi kormánynak a 86 éves állítólagos háborús bűnös kiadását Magyarországnak, amely azzal vádolja a férfit, hogy 1944-ben társaival meggyilkolt egy 18 éves zsidó fiút, amiért aznem viselt sárga csillagot. Ha a bíró úgy ítéli meg, hogy Zentai kiadható, akkor ajánlását az ügyben végső szót kimondó Robert McClelland főállamügyésznek továbbítja.

Zentai fia, Ernie Steiner a bírósági termen kívül arról beszélt, hogy szerinte további jogorvoslati lehetőségük is van. Egyszer már az ausztrál felsőbírósághoz fordultak, de Zentai szerint akkor alkotmányos kifogással éltek, most pedig fellebbezési jog illeti meg apját. A felsőbíróság áprilisban elutasította Zentai beadványát, amelyben vitatta, hogy a perthi bíróságnak van-e jogköre kiadatási kérdésekben.

Magyarország szerint Zentai, a magyar hadsereg altisztje egy villamoson fogta el a 18 éves Balázs Pétert, akit korábbról ismert. A zsidó fiatalembert Zentai egy laktanyába vitte, két bűntársával együtt órákon át verte, majd a bántalmazásba belehalt fiú testére nehezéket kötöttek és a Dunába dobták - ismertette a vádat a tárgyalás első napján, hétfőn az ausztrál ügyész.

Zentai fia azt állítja, hogy egy embert, Nagy Lajos hadnagyot már elítéltek a gyilkosság miatt, és Nagy keverte bele apját az ügybe még a per idején. A fogságban lévő magyar katonák kétségbeesetten próbálták menteni az életüket, s "mindent apjára borítottak" - Steiner szerint.