Maláj tartályhajót foglaltak el szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Szomáliai kalózok a hatalmukba kerítettek egy malajziai tartályhajót, amelyen 39 főnyi legénység és 2,5 millió dollár értékű áru van - közölte szerdán a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB).
Vágólapra másolva!

A hajó Indonéziából Hollandiába tartott, amikor az Adeni-öbölben elfoglalták a tengeri rablók. A vészjelzés leadása óta nincs vele kapcsolat. A legénység 29 tagja malajziai, tízen a Fülöp-szigetekről valók. A hajó rakománya 32 ezer tonna nyers pálmaolaj, tulajdonosa a malajziai állami olaj- és gáztársaság, a Petronas.

Ez egy hónap alatt a negyedik hajó, amelyet kalózok elrabolnak - közölte az IMB, amely értesítette a bűnözők megfékezésére összeállított nemzetközi hadiflottát. Ebben a kötelékben amerikai, francia, német, pakisztáni, brit és kanadai hadihajók járőröznek a veszélyeztetett vizeken. Az iroda felszólította az ENSZ-t, hogy sürgősen tegyen valamit az egyre súlyosabb probléma megoldására.

A kalózok kezén jelenleg három másik hajó - egy thaiföldi, egy nigériai és egy japán - is van. A rablók általában váltságdíjat követelnek értük. Szomália azért vált a kalózok fészkévé, mert nincs hatékony központi kormánya.