Zentai Károly kiadható Magyarországnak

Vágólapra másolva!
A perthi bíróság úgy határozott szerdán, hogy kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly.
Vágólapra másolva!

A The Australian című ausztrál lap internetes kiadásában azt írja, hogy a bírósági döntés után őrizetbe helyezték a 86 éves Zentai Károlyt, akit Magyarországon azzal vádolnák, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

"Megállapítom, hogy Zentai úr kiadható a Magyar Köztársaságnak (...) és ezért vizsgálati fogságba helyezem" - mondta Barbara Lane bíró indokolva a bírósági döntést. A bíró szerint Zentai ügye és annak körülményei megfelelnek az ausztráli kiadatási törvény által támasztott követelményeknek és az Ausztrália és Magyarország között kötött kiadatási egyezménynek.

A bírósági meghallgatás után Zentai fia, Gabriel Steiner közölte, hogy édesapja áldozattá vált. Szerinte édesapja ötven évvel ezelőtt kötelezettséget vállalt arra, hogy ausztrál állampolgár lesz, most pedig Ausztráliának kellene kötelezettséget vállalnia iránta. "Apám példás állampolgár volt. Sosem hallgatta el a nevét" - mondta.

A kiadatásáról Bob Debus ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót, de Zentai családja korábban közölte, hogy ismét az ausztrál felsőbírósághoz akar fellebbezni, amennyiben a perthi törvényszék döntést hoz a kiadatásról. Zentai ügyvédje közölte, hogy még a nap folyamán óvadék ellenében kérni fogja a vádlott szabadlábra helyezését.

A felsőbíróság Zentai egyik fellebbezését áprilisban már elutasította: akkor Zentai ügyvédje azt vitatta, hogy az ügyét tárgyaló perthi bíróság jogköre kiterjed-e a kiadatási jogvitákra. A család ezúttal más érveléssel akar előrukkolni a fellebbezési eljárás során.

Zentai Károly kiadatási ügye lassan harmadik éve húzódik. Magyarország szerint Zentai, a magyar hadsereg altisztje egy villamoson fogta el Balázs Pétert, mert nem viselte a sárga csillagot. Mindketten budafokiak voltak, ezért ismerték egymást. Zentai ezután állítólag egy laktanyába vitte a zsidó fiatalembert és két bűntársával együtt órákon át verte. A fiatalember a bántalmazásba belehalt, holttestére nehezéket kötöttek és a Dunába dobták - ismertette a vádat a tárgyalás első napján, hétfőn az ausztrál ügyész.

Zentai fia azt állítja, hogy egy embert már elítéltek a gyilkosság miatt, Nagy Lajos hadnagyot, aki pere idején csalárd módon belekeverte apját az ügybe. Mint mondta: a fogságban lévő magyar katonák kétségbeesetten próbálták menteni életüket, s "mindent apjára borítottak".