Az amerikai követ szerint jogosan támadott Oroszország

Vágólapra másolva!
Megalapozottan támadta meg Grúziát Oroszország - ismerte el az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete egy pénteki interjúban. John Beyrle szerint az USA szerette volna elkerülni a konfliktust, de hiába győzködték Grúziát, hogy ne támadjon.
Vágólapra másolva!

"Látjuk, hogy Oroszország megalapozottan válaszolt Dél-Oszétia és az orosz békefenntartók elleni (grúz) támadásra, de Oroszország túl messzire ment, az orosz erők átmentek grúz területre, és veszélybe került Grúzia területi épsége" - mondta John Beyrle, az Egyesült Államok új oroszországi nagykövete a Kommerszant című lapban pénteken megjelent első interjújában.

Az Egyesült Államok kitartóan győzködte Grúziát az utolsó pillanatig, hogy ne ne támadja meg Chinvalit, szerinte ez önmagában is bizonyítja, hogy az USA nem akart konfliktust - mondta a nagykövet. Amerika Oroszországgal együtt számos erőfeszítést tett a konfliktus megoldására, és nem akart áttérni az erőszak alkalmazására.

"Oroszország túl messzire ment, mert láttuk a civil infrastruktúrában okozott károkat, hallottuk orosz politikusok felhívásait a demokratikusan megválasztott grúz vezetés eltávolítására, és hogy egyesek kétségbe vonják Grúzia területi integritását is" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Dél-Oszétia és az orosz békefenntartók elleni grúz támadásra mi lett volna a megfelelő orosz válasz, a nagykövet kitérő választ adott: Moszkvának most be kell tartania az orosz és a francia elnök által kidolgozott rendezési tervben foglaltakat, és amint a katonák visszatértek a konfliktus előtti állomáshelyeikre, megkezdhetik a munkát a nemzetközi megfigyelők és a nemzetközi békefenntartók, illetve megkezdődhetnek a tárgyalások a konfliktus rendezéséről.

A szakadár Abházia és Dél-Oszétia státusáról azt mondta Beyrle, hogy el kell ismerni Grúzia területi integritását, de az országban élő kisebbségek önrendelkezési jogát is.

Koszovó különleges eset, amely nem szolgálhat precedensként. Ott a sok évi erőfeszítés nem vezetett eredményre, Dél-Oszétiában pedig csak most ért véget az erőszak, még dúlnak az indulatok, és a történteket nem lehet a koszovói népirtásokhoz hasonlítani, de minden oldalon, mindent ki kell vizsgálni - mondta az oroszok által felvetett koszovói párhuzammal kapcsolatban.

Arról Beyrle szerint még korai beszélni, hogy a történtek hatással lesznek-e a NATO tanácsának decemberi ülésére, ahol napirendre kerül Grúzia felvételi kérelme és a tagsági akciótervbe való bevonása.