Hiába kérte kiengedését Hodorkovszkij

Vágólapra másolva!
Nem helyezik feltételes szabadlábra Mihail Hodorkovszkij egykori orosz olajmágnást, a bíróság ugyanis visszautasította a volt Jukosz-vezér erre vonatkozó kérelmét. Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb oligarchája most egy szibériai börtönben van: 2005-ben nyolc év börtönre ítélték csalásért és adócsalásért.
Vágólapra másolva!

Hiába nyújtott be kérelmet feltételes szabadlábra helyezésére Mihail Hodorkovszkij, az illetékes orosz bíróság megtagadta büntetésének enyhítését. A bíró arra hivatkozott, hogy a Jukosz olajtársaság egykori vezére nem vett részt a börtönben szervezett oktatási programon - jelentette a Reuters hírügynökség. "Mivel Hodorkovszkij rab nem csatlakozott a számára felajánlott képzéshez, nem érdemel enyhítést" - fogalmazott a bíró, Igor Falilijev.

Az egykori orosz olajmágnás és oligarcha jelenleg egy kelet-szibériai börtönben, Csitában raboskodik, miután 2005-ben nyolc évre ítélték csalásért és adócsalásért. Hodorkovszkij ügyvédei szerint a feltételes szabadlábra helyezésről szóló kérvényük tulajdonképpen teszt volt: azt akarták felmérni, máshogy viszonyul-e a Hodorkovszkij-ügyhöz Dmitrij Medvegyev orosz elnök, mint elődje, Valgyimir Putyin. Az ügyvédek és Hodorkovszkij támogatói szerint ugyanis a korábbi elnök úgy érezte, politikai fenyegetést jelent számára Hodorkovszkij. Medvegyev viszont megválasztásakor azt ígérte, fejleszteni fogja az orosz igazságszolgáltatást, és véget vet az önkényes bírósági döntéseknek.

Orosz rulett

Hodorkivszkijt 2003-ban tartóztatták le - akkor még közel 15 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. A Jukosz Oroszország második legnagyobb olajvállalata volt, az ország olajtermelésének egyötöde volt a kezében. Hasonlóan más orosz oligarchához, Hodorkovszkij is jóval ár alatt jutott a Jukoszhoz az 1990-es évek elején, kapcsolatai révén.

Hodorkovszkij vesztét a feltételezések szerint az okozta, hogy megszegte a gazdasági életet jelentős részben ellenőrző oligarchák és a Kreml közötti hallgatólagos egyezséget: a korlátlan vagyonszerzésért cserébe az orosz mágnások igyekeztek kívül maradni a politikán. Hodorkovszkij Jelcin alatt még tartotta magát a szabályhoz, ám később politikai pártokat kezdett támogatni.

Felvásárolta a Moszkovszkije Novosztyi című lapot, és alkalmazott egy ismert, Putyint bíráló oknyomozó újságírót. A 2003-as választások előtt letartóztatták Platon Lebegyevet, a cég főrészvényes vállalatcsoportjának volt vezetőjét, de Hodorkovszkij nem vett tudomást a figyelmeztetésről. Néhány hónappal később fegyveres kommandósok szedték le magánrepülőgépéről egy szibériai repülőtéren.

Hodorkovszkij a tárgyalása során tagadta az ellene felhozott vádakat. Támogatói szerint az üzletember politikai fogoly, a Kreml ezzel szemben azt állítja: a milliomos elítélt bűnöző. Az oroszok nem túl megértőek az 1990-es évek oligarcháival szemben, akik sokak szerint kisajátították az ország kőolaj- és földgázkincsének jelentős részét. Hodorkovszkij olajcégét a hatóságok tönkretették, számos főrészvényesét, vezetőjét és alkalmazottját üldözték, letartóztatták vagy már el is ítélték.