Szeptemberben választják Musarraf utódját

Vágólapra másolva!
Szeptemberben dől el, ki követheti Pakisztán elnöki székében Pervez Musarrafot. Musarraf hétfőn modott le posztjáról, a februárban demokratikusan megálasztott új kormány nyomására.
Vágólapra másolva!

Szeptember hatodikán választják meg Pakisztán új elnökét, aki a tisztségről lemondott Pervez Musarrafot követi majd az államfői székben - jelentette be a dél-ázsiai ország központi választási bizottsága. Az államfőt az iszlámábádi parlament és a pakisztáni tartományi gyűlések választják meg.

Musarraf hétfőn mondott le az elnöki tisztségről, hogy elkerülje az alkotmányos vádeljárást, amelyet az év eleji választások után megalakult új kormány akart kezdeményezni ellene.

Politikai ellenfelei februárban megnyerték a parlamenti választást, és azóta készültek a megbuktatására. A meggyilkolt volt kormányfő, Benazir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) által vezetett koalíciós kormány végül augusztus 8-án jelentette be, hogy alkotmányos vádeljárást kezdeményez az államfő ellen.

Musarrafot az alkotmány megsértésével és hivatali kötelességmulasztással vádolják. Musarraf visszautasítja a vádakat.

Pervez Musarraf - a hadsereg egykori főparancsnoka - 1999. október 12-én került hatalomra vértelen puccsal. Az Egyesült Államok stratégiai szövetségesévé vált, támogatta a terrorizmus elleni háborút. Népszerűsége az utóbbi években azonban rohamosan csökkent az Egyesült Államokkal ápolt szoros kapcsolatok miatt.

Pakisztán az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat számos tagját fogta el, és mintegy ezer pakisztáni katona esett el a tálibok fellegvárának számító, Afganisztánnal határos törzsi vidékeken vívott harcokban. Musarraf hírnevének az is sokat ártott, hogy tavaly elmozdított helyéről számos bírót és szükségállapotot vezetett be az országban.