Tibet-párti tüntetők elengedését követeli az USA

Vágólapra másolva!
Tíz nap elzárásra ítéltek nyolc amerikai állampolgárt, amiért Tibet-párti transzparensekkel tüntettek az olimpiai helyszínek közelében. Az USA pekingi nagykövetsége azonnali szabadon bocsátásukat követeli.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nyolc amerikai Tibet-párti tüntető azonnali szabadon bocsátását követeli Kínától - közölte a pekingi amerikai nagykövetség. Az amerikaikat tíznapi elzárásra ítélték, amiért részt vettek egy, az olimpiai játékok alatt tartott tiltakozó megmozduláson.

A kínai törvények értelmében a rendőrség számos kisebb bűncselekmény ügyében maga szabhatja ki a büntetést, peres eljárás és bírói ítélet nélkül. A nyolc amerikai közül kettőt csütörtökön vettek őrizetbe, mert Tibet függetlenné válását szorgalmazó transzparenst tartottak a magasba olimpiai helyszínek közelében, a többi hatot még kedden, hasonló okból.

Több Tibet-párti tüntetés is lezajlott Pekingben az olimpia napjaiban. Mindegyiket gyorsan felszámolták a kínai belbiztonsági szervek, de az amerikaiak esete előtt csak a kiutasítás eszközéhez folyamodtak, az őrizetbe vételéhez nem. Emberjogvédő szervezetek szerint az olimpiai játékok nem eredményezték az emberi jogok kínai helyzetének javulását.