Kijárási tilalmat rendeltek el Kasmírban

Vágólapra másolva!
Tömegtüntetésre készülnek a muzulmán szeparatisták az indiai Kasmír fővárosában. A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a rendezvény előtt egy nappal. Az elmúlt két hét zavargásaiban több mint ötszázan sérültek meg.
Vágólapra másolva!

Meghatározatlan időre szóló kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok vasárnap a kasmíri térség forrongó, Indiához tartozó részében. A fővárosban, Szrinagarban muzulmán szeparatisták tiltakozó nagygyűlésre készülnek az indiai uralom elleni tüntetéssorozatuk újabb állomásaként.

A muzulmán lakosságú vidéken az elmúlt két hétben függetlenségpárti demonstrációk zajlottak. Ezek a legnagyobb tiltakozó akciók között voltak azóta, hogy 1989-ben, az addigi békés szeparatista törekvések erőszakossá váltak Kasmírban.

A rendkívüli intézkedést egy nappal azelőtt vezették be, hogy Szrinagar központjában, a Vörös téren hétfőn a muzulmán ellenzék tömegtüntetésre készül, és szombattól háromnapos sztrájkot hirdetett. A szeparatista vezetők becsmérelték a kormányt a kijárási tilalom bevezetése miatt, és közölték, hogy a nagygyűlést mindenképpen megtartják.

Az elmúlt két hét zavargásai során az indiai rendőrök 23 muzulmán tüntetőt öltek meg, köztük Sejk Aziz szeparatista vezetőt. Az összecsapásokban több mint 500-an sérültek meg.