2011-ig kivonulhatnak az amerikaiak Irakból

Vágólapra másolva!
Az iraki miniszterelnök szerint az Egyesült Államok vállalta, hogy 2011 végéig kivonja csapatait az országból. A Fehér Ház még nem erősítette meg a megállapodás létrejöttét.
Vágólapra másolva!

Irak megállapodott az Egyesült Államokkal arról, hogy az USA 2011-re kivonja csapatait az országból - jelentette be Nouri Maliki iraki miniszterelnök. Maliki törzsi vezetők előtt arról beszélt: konkrét határidőben is megegyezett a két fél, amely 2011 vége - írja a BBC. Egyelőre sem a Fehér Ház, sem iraki diplomaták nem erősítették meg Maliki bejelentését.

Az egyezséget, amelyről tíz hónapja folytak tárgyalások, még jóvá kell hagynia az iraki parlamentnek és az elnöki tanácsnak is. Pénteken egy magas rangú iraki hivatali vezető azt mondta: a megállapodástervezetben az is szerepel, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki minden városi területről 2009 júniusáig. A 27 pontból álló egyezségben szerepel egy kitétel arról is, hogy cserébe az amerikai katonák mentesülnek néhány iraki jogszabály alól.

Jelenleg körülbelül 147 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. Valószínűleg maradnak majd néhányan 2011 után is, hogy kiképezzék az iraki biztonsági erőknél szolgáló katonákat.