Diákok százezreit fenekelik el az amerikai pedellusok

Vágólapra másolva!
Ma is dívik a rossz diákok verése az Egyesült Államokban. Évente iskolások százezreit ütik pedellusok és igazgatók kisebb-nagyobb kihágásokért, és ezt 21 tagállamban teljesen jogszerűen megtehetik. A leggyakoribb, hogy egy fából készült lapos ütleggel elfenekelik a diákokat - a feketéket gyakrabban.
Vágólapra másolva!

Több mint 200 ezer közoktatásban tanuló diák kapott verést iskolai büntetésként a 2006-2007-es tanév során az Egyesült Államokban - állítja a Human Rights Watch (HRW) és az Amerikai Polgárjogi Szövetség. A két jogvédő szervezet augusztus 20-án kiadott közös jelentéséből kiderül, hogy a testi fenyítés alkalmazása az Egyesült Államok 21 tagállamában jogszerű az iskolákban. A gyerekeket általában elfenekelik egy erre szolgáló lapos faütővel.

A jogvédők megállapították, hogy Texas és Mississippi államokban 3 évestől 19 éves korig rendszeresen alkalmazzák a verést, mint büntetőeszközt a diákokkal szemben. Akár rágózásért, feleselésért vagy az öltözködési előírások megszegéséért is kiszabják ezt a büntetést, de elfenekelik a társaikkal verekedő diákokat is.

A jelentésből kiderül, hogy abban a 13 tagállamban, ahol a leggyakrabban előfordul a büntetés, a fekete bőrű lányokat kétszer olyan gyakran fenekelték el, mint fehér bőrű társaikat, miközben nincs arra bizonyíték, hogy ennyire számottevően több kihágást követnének el. Ugyancsak gyakrabban kapnak testi fenyítést a szellemi vagy fizikai fogyatékos diákok. Texasban például a verések 18,4 százalékát ők kapják, miközben az összes diáknak csak 10,7 százaléka tartozik közéjük.

Előfordul, hogy annyira megvernek egy gyereket, hogy az okozott sérülés már megközelíti a súlyos testi sértés határát. Ráadásul a gyerekeket verő oktatók védettséget élveznek a testi sértésre vonatkozó jogszabályok alól. Így azok a szülők, akik eljárást szeretnének indítani gyerekük súlyos megverése miatt, akadályokba ütköznek mind a rendőrségen, mind az ügyészségen, mind a bíróságokon.

A felhasznált eszköz és a kiszolgáltatott pozíció fájdalmat és megaláztatást kelt a gyerekben. Ehhez még hozzájön az is, hogy a büntetést végrehajtó személy általában egy felnőtt iskolai dolgozó, akinek példát kellene mutatnia a gyerekeknek. Ez így összességében megalázó és erőszakos légkört teremt, ami a tini lányok elfenekelésével szexuális felhangot is kap, és így nem segíti elő a biztonságon és az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló oktatási környezet megteremtését - érvelnek a jogvédők.

"A gyerekek verése erőszakra tanít és nem szünteti meg a rosszalkodást. A testi fenyítés eltántorít a tanulástól, képtelen megakadályozni a jövőbeli rossz viselkedést, sőt utóbbit egyes esetekben egyenesen kiprovokálja" - állítja Alice Farmer, a jelentés egyik készítője. A jogvédők az iskolai testi fenyítés betiltására szólították fel az amerikai kormányt.