Egymillió indiait zárt körül az árvíz

Vágólapra másolva!
Egymillióan rekedtek elöntött földjeiken Indiában. A monszun miatt megáradt folyók kiléptek medrükből, a televíziók ezreket mutatnak, amint a vízben állva kiabálnak segítségért. Idén már 800 indiai halt meg az árvizek miatt. Az esős évszaknak szeptember előtt nem lesz vége.
Vágólapra másolva!

Egymillió ember rekedt a monszunt kísérő áradások miatt elöntött földeken India keleti részén, és országszerte már 800-ra nőtt a halálos áldozatok száma június óta - közölték kedden a hatóságok.

Az esőzés miatt Bihar államban elmosta a gátjait és irányt váltott a Kosi-folyó, amely most egy évszázadok óta kiszáradt mederben folytatja útját. Az állam főminisztere katasztrófáról beszélt. Egy helyi televízió olyan képeket mutatott, amelyek vízben álló emberek ezrei kiabálnak segítségért. Az alig mozduló víz felszínén emberi és állati hullák is felbukkannak. A hatóságok a hadsereget is kivezényelték a mentéshez.

Az északi Uttar Prades államban 1,3 millió embert érint a természeti csapás, és 721-en vesztették életüket eddig. A monszunidőszak szeptemberben ér véget. Tavaly Indiában és a szomszédos Bangladesben 2200 volt az áradások halálos áldozatainak a száma. Egyes szakértők az évről évre súlyosbodó csapás miatt az éghajlatváltozást okolják. Mások az államot vádolják, hogy nem fordít elég figyelmet a védekezésre.