Kigyulladt egy ukrajnai helyőrség lőszerraktára

Vágólapra másolva!
Tűz pusztít egy kelet-ukrajnai katonai alakulat hatalmas lőszerraktárában; a szerda délután kezdődött robbanások miatt kiürítették a 4600 fős helyőrséget, és megkezdték a közeli Lozova város (Harkivi megye) érintett kerületének evakuálását is. Viktor Juscsenko ukrán elnök személyes ellenőrzése alá vonta a mentési munkálatokat a kelet-ukrajnai helyőrségében.
Vágólapra másolva!

Az államfő magához rendelte a védelmi és a polgári védelmi minisztert, hogy számot adjanak a Harkiv megyei Lozova város közelében kialakult rendkívüli helyzetről, és utasította őket, hogy minden lehetséges intézkedést tegyenek meg a tűz felszámolására, s óránként tegyenek neki jelentést.

Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata szerint a tűznek egyelőre nincs áldozata. A rendkívüli helyzetek minisztériumának megyei igazgatósága szerint mindazonáltal "a helyzet nagyon veszélyes".

A tűz még kora délután keletkezett a közeli erdőben, de a tűzoltóknak a heves széllökések miatt nem sikerült megfékezniük a lángokat, így azok a délután közepére átterjedtek a laktanya lőszerraktárának területére, ahol összesen mintegy 95 ezer tonna lőszert és robbanóanyagot őriznek - közölte a védelmi tárca.

Az ukrán hírügynökségek beszámolója szerint az erdőtűz közben elérte az alig néhány száz méterre fekvő, 64 ezer lakosú Lozova város egyik külső kerületét, így az ottani lakosok kimenekítését is meg kellett kezdeni.