Nem rakják ki a segélyeket a grúziai Poti kikötőjében

Vágólapra másolva!
Az előzetes tervekkel szemben nem rakodják ki rakományaikat szerdán a dél-grúziai Poti kikötőjében azok az amerikai hadihajók, amelyek a grúz kormány kérésére szállítanak humanitárius segélyeket a kaukázusi ország lakosságának - közölte kedd este az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége.
Vágólapra másolva!

A külképviselet szóvivője nem indokolta meg, hogy a McFaul és a Dallas nevű haditengerészeti egységek miért nem kötnek ki Potiban, ahol orosz katonák járőröznek a grúz-orosz fegyveres konfliktus befejezése óta.

Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a nagykövetség beszámolóját. Az sem világos, hogy végleg lemondtak a szállítmányok kirakodásáról, vagy csak elhalasztják azt.

Megfigyelők azonban utalnak arra, hogy az amerikai hadihajók a fekete-tengeri Poti vizeire érkezése aggodalommal tölti el Moszkvát, ahol úgy vélik: a McFaul és a Dallas nem humanitárius segélyek, hanem fegyverszállítmányok Grúziába való eljuttatására készül.

Oroszország váltig állítja, hogy a francia közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodással összhangban tart "békefenntartó" katonákat Potiban. A nyugati államok ellenben azt hangoztatják, hogy Moszkva ezzel vét a tűzszüneti egyezség ellen, és követelik az orosz katonák kivonását a grúz gazdaság számára kiemelkedően fontos kikötővárosból és környékéről.