Az irakiakra bízza a korábbi tűzfészket az USA

Vágólapra másolva!
Egy korábbi forró pont, el Anbár tartomány ellenőrzését adta át tizenegyedikként az amerikai hadsereg az iraki kormányerőknek. Ez az első szunnita többségű terület, amit az Egyesült Álamok a bagdadi kormányra bíz, miután sikerült megnyerni, és a lázadók ellen fordítani a helyi törzseket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg átadta az iraki el Anbár tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki fegyveres erőknek - közölték hétfőn a hatóságok. "Megtörtént az átadás" - erősítette meg a bagdadi kormányt képviselő Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó a kelet-iraki tartomány székhelyén, Ramádiban tartott rendezvényen. A felszabaduló amerikai erők Afganisztánban lesznek bevethetők.

El Anbár a 18 iraki tartomány közül a tizenegyedik, amelyet átvesznek az irakiak, viszont ez az első olyan, ahol a szunnita lakosság van többségben. A tartomány korábban a szunnita lázadók egykori fő fészkének számított, és a legnagyobb kihívást jelentette az amerikai katonaság és a bagdadi kormányerők számára. A helyzet az utűn rendeződött, hogy sikerült megnyerni és a lázadók ellen fordítani a helyi törzseket.