Az irakiakra bízza a korábbi tűzfészket az USA

2008.09.01. 13:56

Egy korábbi forró pont, el Anbár tartomány ellenőrzését adta át tizenegyedikként az amerikai hadsereg az iraki kormányerőknek. Ez az első szunnita többségű terület, amit az Egyesült Álamok a bagdadi kormányra bíz, miután sikerült megnyerni, és a lázadók ellen fordítani a helyi törzseket.

Az amerikai hadsereg átadta az iraki el Anbár tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki fegyveres erőknek - közölték hétfőn a hatóságok. "Megtörtént az átadás" - erősítette meg a bagdadi kormányt képviselő Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó a kelet-iraki tartomány székhelyén, Ramádiban tartott rendezvényen. A felszabaduló amerikai erők Afganisztánban lesznek bevethetők.

El Anbár a 18 iraki tartomány közül a tizenegyedik, amelyet átvesznek az irakiak, viszont ez az első olyan, ahol a szunnita lakosság van többségben. A tartomány korábban a szunnita lázadók egykori fő fészkének számított, és a legnagyobb kihívást jelentette az amerikai katonaság és a bagdadi kormányerők számára. A helyzet az utűn rendeződött, hogy sikerült megnyerni és a lázadók ellen fordítani a helyi törzseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK