Meg akarták ölni a pakisztáni kormányfőt

Vágólapra másolva!
Megpróbálták megölni Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfőt Iszlámábádban. A támadók sorozatot lőttek a miniszterelnök autója felé, de a BBC szerint Gilani nem sérült meg. Pakisztánban szombaton választják meg a lemondott Pervez Musarraf államfő utódját. Egykori ellenfelét, Benazir Bhuttót decemberben ölte meg egy merénylő.
Vágólapra másolva!

Automata fegyverből tüzelő támadók merényletet kíséreltek meg szerdán Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő ellen. A politikus konvoja Iszlámábádban haladt, amikor rálőttek. A BBC-nek nyilatkozó kormányfői szóvivő szerint csak két lövés érte Gilani páncélozott autóját.

A repülőtérre tartó miniszterelnök sértetlenül megúszta a támadást. A BBC azt írja, hogy Gilani autóját a sofőr ajtajának ablakánál érték a találatok. A merénylők egy dombról lőttek rá a kocsioszlopra, amelyet több találat ért. Az első jelentések szerint nincs sérültje a merénylet-kísérletnek.

Feszült helyzet

Szeptember hatodikán választják meg Pakisztán új államfőjét, aki a tisztségről lemondott Pervez Musarrafot követi majd az államfői székben. Musarraf augusztus 22-én mondott le az elnöki tisztségről, hogy elkerülje az alkotmányos vádeljárást, amelyet az év eleji választások után megalakult új kormány akart kezdeményezni ellene.

Pakisztánban hónapok óta rendkívül feszült a helyzet. Musarraf politikai ellenfelei februárban megnyerték a parlamenti választást, és azóta készültek a megbuktatására. A meggyilkolt volt kormányfő, Benazir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) által vezetett koalíciós kormány végül augusztus 8-án jelentette be, hogy alkotmányos vádeljárást kezdeményez az államfő ellen. Musarrafot az alkotmány megsértésével és hivatali kötelességmulasztással vádolják, de ő visszautasítja a vádakat.

Musarraf - a hadsereg egykori főparancsnoka - 1999. október 12-én került hatalomra vértelen puccsal. Az Egyesült Államok stratégiai szövetségesévé vált, támogatta a terrorizmus elleni háborút, népszerűsége az utóbbi években azonban rohamosan csökkent.