Szomáliai kalózok fogságába esett egy francia jacht

Vágólapra másolva!
Kalózok térítettek el egy francia jachtot Szomália partjainál, ezért Franciaország mozgósította válságmegoldó központját. A jachton csak két ember utazott, de ez már legalább a harmincadik hajó, amit szomáliai fegyveresek térítettek el az idén.
Vágólapra másolva!

Kalózok fogságába esett szerdán egy kisebb francia jacht a szomáliai partoknál, két francia állampolgárral a fedélzetén - közölte a francia külügyminisztérium. A tárca közleményében határozottan elítélte az esetet, és a fogságba esett emberek azonnali szabadon bocsátására szólította fel a kalózokat. A tájékoztatás szerint mozgósították a minisztérium válságmegoldó központját, amely most a két utas mielőbbi kiszabadításán fáradozik.

Korábban a szomáliai Puntland tartomány természeti erőforrásokért felelős minisztere megbízható forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Ádeni-öbölben kalózok feltartóztatták a jachtot, amely ezután a part menti Eyl falu felé vette az irányt. A puntlandi miniszter információi szerint többen utaztak a hajón, ám a francia külügyminisztérium később azt közölte, hogy csak két francia állampolgárról van szó.

A kalózok rendszeresen Eyl településre menekülnek, miután hatalmukba kerítenek egy-egy hajót, a puntlandi miniszter szerint a falu kikötőjében jelenleg hét, a kalózok által eltérített vízi jármű áll. Szomáliai fegyveresek ebben az évben legalább 30 hajót kerítettek a hatalmukba. Áprilisban francia kommandósok hat hétig tartó fogság után menekítettek ki 30 embert a kalózok karmaiból, egy turistahajóról.