Őrizetbe vették az első grúz elnök fiát

Vágólapra másolva!
Már a repülőtéren őrizetbe vették Grúziában Cotne Gamszahurdiát, az első grúz elnök fiát. A férfit azzal vádolják, hogy kísérletet tett Miheil Szaakasvili hatalmának megdöntésére. Az ifjabb Gamszahurdiát 2007-ben már megvádolták puccskísérlettel a Szaakasvili elleni tüntetések után.
Vágólapra másolva!

A rendőrség Tbilisziben őrizetbe vette Cotne Gamszahurdiát, az első grúz elnök fiát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett Miheil Szaakasvili elnök hatalmának megdöntésére - közölte csütörtökön egy magas rangú kormányzati forrás. "Szerdán vettük őrizetbe, amikor megérkezett" a grúz főváros repülőterére - közölte a névtelenséget kérő forrás.

Cotne Gamszahurdiát 2007-ben a Szaakasvili elleni tüntetéseket követően már megvádolták államcsínykísérlettel és azzal, hogy kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal. Miheil Szaakasvili 2003-ban a rózsás forradalom révén került a hatalomba. Négy évvel később, 2007 novemberében nyugati szövetségesei megdöbbenésére a rohamrendőrséget vetette be, hogy elfojtsa az ellene kirobbant tüntetéseket. A hatóságok akkor azt mondták, hogy felszámoltak egy puccsot, miközben Oroszországot azzal vádolták meg, hogy zavargásokat szított a kaukázusi országban.

Cotne apja, Zviad Gamszahurdia volt Grúzia elnöke 1990 és 1991 között, amikor az ország függetlenné vált a Szovjetuniótól, és ugyanebben az időben kirobbant a polgárháború. Zviad Gamszahurdia Oroszországba szökött, de hamarosan visszatért, és 1993-ban Grúzia nyugati részén meghalt.