A Gustav után az Ike is lecsap Kubára

Vágólapra másolva!
Várhatóan vasárnap este csap le Kubára a 215 kilométeres sebességgel haladó Ike hurrikán. A kubai hatóságok készültséget rendeltek el a szigetországban. A tragédiára ivatkozva a kubaiak hiába kérték, hogy az USA oldja fel a velük szemben bevezetett embargót.
Vágólapra másolva!

Készültséget rendeltek el a kubai hatóságok helyi idő szerint szombaton a szigetország keleti részén a nagyon veszélyesnek minősített Ike hurrikán közeledése miatt.

Az ötfokozatú skálán a második legnagyobb, azaz 4-es erősséget elérő szélvihar várhatóan vasárnap este, óránkénti 215 kilométeres sebességgel csap le a szigetországra, ahol egy héttel ezelőtt a Gustav hurrikán pusztított. A vihar nyomában közel 30 centiméternyi eső zúdult le.

A Gustav a karibi térségben és az Egyesült Államokban összesen 122 ember halálát okozta. Bár Kubán halálos áldozatok nélkül vonult végig, megrongált százezer házat. A szomszédos Haitin egy másik hurrikán, a Hanna több mint ötszáz emberéletet követelt, háromezer épületet romba döntött, és több mint 14 ezret megrongált. Humanitárius szervezetek szombaton azt közölték, több mint 650 ezer ember szorul sürgős segítségnyújtásra a karib-tengeri országban.

Az Egyesült Államok nem oldja fel a Kubával szemben bevezetett embargót - jelentette ki vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice marokkói látogatásán nyilatkozott egy nappal azután, hogy a kommunista vezetésű szigetország a szankciók eltörlését kérte annak érdekében, hogy az amerikai vállalatok hitelekkel és segélyekkel könnyíthessenek a Gustav hurrikán pusztítását elszenvedő kubaiak helyzetén. "Nem gondolom, hogy a mostani helyzetben bölcs dolog volna az embargó feloldása" - mondta Rice.

A külügyminiszter még hozzátette: George Bush amerikai elnök világossá tette, hogy Washington akkor fog "kedvezően reagálni", ha a kubai rezsim kész lesz szabadon engedni politikai foglyokat, valamint szabad és tisztességes választások megtartására egyéb reformok mellett. Az amerikai kormány 1962 óta tart érvényben embargót Kubával szemben, egyedül gyógyszerek és élelmiszerek szállítását engedélyezi az Egyesült Államokból a karibi szigetországba.

A szomszédos Haitin egy korábbi hurrikán, a Hanna több mint ötszáz emberéletet követelt, háromezer épületet romba döntött, és több mint 14 ezret megrongált. Humanitárius szervezetek szombati közlése szerint több mint 650 ezer ember szorul sürgős segítségnyújtásra a karib-tengeri országban.