Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendeltek el Nagy-Britanniában miután kiderült, hogy eltűnt egy olyan számítógépes adathordozó, amely ötezer brit börtönőr adatait tartalmazta. Ráadásul az eset még 2007-ben történt, erről azonban nem tájékoztatták az igazságügy minisztert. Az adatok eltűnése azért jelent kockázatot, mert azok birtokában az elítéltek rákényszeríthetik az őröket, hogy segítsenek nekik a szökésben.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el Jack Straw brit igazságügyi miniszter miután kiderült, hogy eltűnt egy olyan számítógépes adathordozó, amely ötezer brit börtönőr adatait tartalmazta - írja a BBC. Az eltűnt adatbázis angol és walesi büntetés-végrehajtási dolgozók neveit, születési dátumait és társadalombiztosítási számait tartalmazza.

Arra is magyarázatot kell adnia a vizsgálatnak, hogy az eltűnésről a számítógépes adatfeldolgozó cég, az EDS miért nem értesítette a minisztériumot. Az adathordozónak ugyanis még 2007-ben veszett nyoma, az esetről azonban igazságügyi miniszter csak úgy szerzett tudomást, hogy a News of the World című vasárnapi brit lap közzétette az eltűnésről szóló feljegyzést.

A vizsgálat során az eset lehetséges kockázatait is próbálják felmérni. Az eltűnt lemezen ugyanis minden olyan adat rajta van, amelyre egy esetleg bosszút vagy szökést tervező bűnözőnek szüksége lehet. A News of the Worldnek egy büntetés-végrehajtási forrás azt mondta: egy szökni készülő elítélt az adatok birtokán rákényszeríthet egy börtönőrt arra, hogy segítsen neki szökésben.

Tavaly novemberben az kavart belpolitikai botrányt, amikor kiderült, hogy az adóhivatalból nyomtalanul eltűnt két lemez, amelyeken a családi pótlékban részesülő brit családok - összesen 25 millió állampolgár - adatai voltak rajta, kódolás nélkül. A két adathordozó a mai napig nem kerül elő. Gordon Brown miniszterelnök az eset után az alsóházban volt kénytelen elnézést kérni, az adóhivatal elnöke pedig lemondott.

Pár hétre rá hárommillió olyan brit adatainak veszett nyoma, akik a járművezetői jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgára jelentkeztek. Majd eltűnt egy laptop, amely a királyi haditengerészet újoncjelöltjeinek személyes adatait tartalmazta. Júniusban pedig egy az al-Kaida terrorszervezetről szóló titkos kormányiratot felejtett a vonaton egy brit tisztviselő. A borítékot egy utas fedezte fel, beszolgáltatta a BBC-nek, amely átadta az iratokat a Scotland Yardnak.