Jótevőit hibáztatják Afrika romlásáért

Vágólapra másolva!
Segítői tartják szegénységben Afrikát, mivel a hagyományos mezőgazdasági termelést népszerűsítik a modern gazdálkodási módszerek kárára - állítja Sir David King brit kutató. Szerinte a nemzetközi segély- és zöldszervezetek tudományellenes hozzáállása akadályozza a milliók életminőségének javítását lehetővé tevő technológiák elterjedését.
Vágólapra másolva!

A fejlett mezőgazdasági termelési módszerek - például a genetikailag módosított növények termelése - ellen hangolják az afrikai országokat európai és amerikai civil szervezetek, amelyeik a hagyományos, organikus termelést népszerűsítik, és ezzel akadályozzák a kontinens régóta áhított "zöld forradalmát" - állítja David King, a brit kormány volt tudományos főtanácsadója, a brit Tudományos Fejlődésért Szövetség elnöke.

King szerint Afrika fejlődését egyértelműen a nyugati befolyás veti vissza. Azt állítja, hogy a földrész szenvedését a fejlett nyugati országokban kialakult tudomány- és technológiaellenes hozzáállás okozza, amely akadályozza az olyan, genetikailag módosított növények elterjedését, amik jobban bírják a szárazságot, vagy a rizsföldeket elárasztó magasabb sótartalmú vizet. King erről hétfőn este beszél a liverpooli tudományos fesztiválon. Tervezett megnyitó beszédéből a brit Times adott közre részleteket.

A fő gond, hogy Afrikában egyre inkább organikus termelési módszereket alkalmaznak, amelyek valójában egy élelmiszer-fölösleggel bíró közösség életstílusához illenek. Ezt a trendet - főleg a génmódosított növények mellőzését - követi az afrikai országok többsége, Dél-Afrikát kivéve. King szerint ez "pusztító következményekkel jár": csak akkor lehet megoldani a földrész gondjait, ha előremutató, tudományosan megalapozott keretek között alkalmazzák a modern mezőgazdasági termelési módszereket.

"Megvan a technológia, hogy az egész bolygó népességét ellássuk élelmiszerrel. A kérdés csak az, képesek vagyunk-e megérteni, hogy megvan, és át is tudjuk adni?" A zöldszervezetek - például az ENSZ Környezetvédelmi Programja - elméleti kockázatokra hivatkozva ágálnak az új technológiák ellen, miközben figyelmen kívül hagyják a lehetséges előnyöket - állítja a professzor.

"Például a Friends of the Earth 1999-ben azért aggodalmaskodott, hogy a szárazságtűrő növények talán olyan területeken is elterjednek, ahol a hagyományos növények nem őshonosak. Annak fontosságáról azonban, hogy ellássák élelmiszerrel a világ egyik mind nagyobb szükségben lévő területét, úgy tűnik hallgattak. Évtizedeken keresztül ez a jó szándékú, de végletesen hibás felfogás uralja a nemzetközi fejlesztéseket" - idézte Kinget a Times.