Hármasikreket szült egy 59 éves nő

Vágólapra másolva!
Hármasikreknek adott életet egy 59 éves nő a párizsi Cochin kórházban; az édesanya és a gyermek is jól vannak - adta hírül hétfőn a Parisien című fővárosi napilap.
Vágólapra másolva!

Az újság információ szerint a szülésre vasárnap virradó éjjel került sor. A terhességet megelőzően az 59 éves ázsiai származású, francia állampolgárságú édesanya Vietnamban mesterséges megtermékenyítésen esett át.

"Minden rendben ment" - közölte a kórház a Parisiennel, amely már múlt csütörtökön beszámolt a terhességről. A császármetszéssel született gyermek közül a két fiú 2,320 és 2,090 kilogrammal és 47, illetve 46 centiméterrel született, míg a kislány 2,420 kilogrammot nyom és 46 centiméter hosszú.

A petesejt-beültetést Franciaországban egy 1994-ben megszavazott és 2004-ben módosított törvény szabályozza, amely szerint petesejtet csak önkéntesen, névtelenül és ingyenesen adományozhat egy nő. A beültetést végző francia intézmények általában 40-42 éves kor felett nem vállalnak megtermékenyítést a donorok alacsony számára hivatkozva.

A francia törvények szerint a petesejtdonoroknak legalább egy gyermeket kellett már szülniük és nem lehetnek idősebbek 37 évnél. Franciaországban eddig megközelítőleg ezer gyermek született petesejt-beültetést követően. Az ily módon történő mesterséges megtermékenyítésre jelentkezett pároknak hat és hatvan hónap között kell várakozniuk.

Mesterséges megtermékenyítést követően 2001-ben egy 62 éves nő adott életet egy gyermeknek a dél-franciaországi Fréjus kórházában, s külföldi petesejt-beültetés eredményeként más francia párnál is előfordult már késői terhesség, de hármasikrek először születettek hasonló körülmények között.

Egy szintén petesejt-beültetésen átesett 43 éves francia nő június óta fekszik kómában az Angers-i kórházban, miután szintén hármasikreket hozott világra.