Nem hisz a magyargyűlöletben a szlovák miniszter

Vágólapra másolva!
Nem tartja hitelesnek a szlovák diákok magyargyűlöletéről szóló felmérést a pozsonyi kormány oktatási minisztere, de azzal egyetért, hogy a magyaroknak szlovákul kellene beszélniük. A felmérés szerint a 15 éves szlovákoknak a magyarokról a "Magyarok, takarodjatok a Duna túloldalára!" mondás jut eszükbe.
Vágólapra másolva!

Kétségbe vonta a hitelességét Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter annak a felmérésnek, amelyből a közelmúltban kiderült, hogy a szlovák tizenöt évesek nemzedékének 37,7 százaléka mindenkinél jobban utálja a magyarokat, akiknek szerintük csak otthon lenne szabad magyarul beszélniük, és 63,3 százalékuk elvárja, hogy a nyilvánosság előtt a magyarok csakis szlovákul szólaljanak meg.

A magyarellenességéről ismert Ján Slota pártjához (SNS) tartozó miniszter ezzel az igénnyel egyetértve kijelentette: "van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak".

A felmérés szerint a tizenöt éves szlovákok 57,7 százaléka úgy gondolja, hogy "Szlovákia a szlovákok országa, és ennek így is kell maradnia". A "magyar és a magyarok" szavakról a diákoknak elsőre - a magyar beszéde miatt Nyitrán megtámadott - Malina Hedvig vagy a gyakori "Madari za Dunaj!" - Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára! - kifejezés jut az eszébe.

A felmérés készítői szerint a vizsgált korosztály egyre gyakrabban él a politikusok szóhasználatával, mégpedig azóta, hogy Robert Fico a radikális Ján Slota pártjával (SNS) koalícióban kormányoz. A megkérdezettek ellenségképében, - mint azt a felmérést ismertető SME című szlovák napilap írta - második helyen vannak a romák, mögöttük pedig a muzulmánok.