Droggal és szexszel puhítottak amerikai hivatalnokokat olajcégek

Vágólapra másolva!
Síutakkal, közös partikkal és más ajándékokkal traktáltak olajcégek amerikai kormánytisztviselőket. A partikon gyakran nyúltak droghoz, és bújtak egymással ágyba az olajcégek és a kormányhivatal emberei - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott amerikai főügyészi jelentésből.
Vágólapra másolva!

Korrupciógyanús ügyeket és már visszaéléseket tárt fel az amerikai belügyminisztérium ásványkincsekkel foglalkozó, Denverben működő állami ügynökségénél, a Minerals Managment Service-nél (MMS) egy több évig tartó főügyészi vizsgálat.

Az MMS adja ki a nagy haszonnal kecsegtető fúrási és kitermelési jogokat a cégeknek, majd gyűjti be az ezek után járó díjakat. A vizsgálatot az MMS egyik igazgatóságánál, a Royalty in Kind programnál indították. Utóbbi kezeli a készpénz helyett természetben - olajcégek révén olajban - lerótt állami díjakat. Ezt az olajat az állami szerv tovább értékesíti. Az MMS által beszedett díjak jelentik az amerikai állam legjelentősebb bevételét az adókon kívül - éves szinten több mint 8 milliárd dollárt -, amelynek felét a 60 munkatársat foglalkoztató Royalty in Kind hozza - írja a Los Angeles Times.

"A személyzet számos tagja ismerte be hogy drogozott, és tiltott szexuális kapcsolatot létesített" - írta Earl Devaney főügyész az amerikai belügyminiszternek. A főügyészség szerint az MMS munkatársainak közel harmada fogadott el készpénzt és más ajándékokat - koncert- és futballmeccsre szóló jegyeket, golftúrákat - az olajtársaságok embereitől.

A 19 vizsgált munkatárs közül kettőt 135 alkalommal kentek meg, és volt példa arra, hogy egy golfpartin annyira berúgtak, hogy nem tudtak hazamenni, és hotelszobát béreltek nekik. A főügyészség szerint az ilyen tivornyákon gyakran nyúltak kábítószerekhez is: együtt ettek, italoztak, szívtak kokaint és marihuánát az állami tisztviselők és az olajtársaságok munkatársai. Többen futó szexuális kalandba is keveredtek, ráadásul a főügyész szerint, amikor szembesítették tetteikkel, egyik munkatárs sem mutatott megbánást.

Ezen kívül azt is megállapították, hogy egyes munkatársak külső cégek számára végeztek marketingtevékenységet a velük hivatalosan kapcsolatban álló olajcégeknél - jó pénzért -, és gyakran engedményeket is adtak a kitermelési jogokra pályázó cégeknek, összesen 4,4 millió dollár értékben. Az érintett olajcégek között volt a Chevron, a Shell, a Hess Corp és a denveri Gary-Williams Energy Group.