Egymillió embernek kell menekülnie az Ike elől

Vágólapra másolva!
Várhatóan péntek este éri el az Egyesült Államok partjait az Ike hurrikán, amely a karibi térségben már több mint hetven ember halálát okozta. Egymillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el az otthonát.
Vágólapra másolva!

A biztos halált választja, aki családi házában vagy bármilyen más épületben várja be a texasi Houstonhoz közeli tengerparti sávban az Ike hurrikán érkezését - ezzel a szokatlanul drámai hangú figyelmeztetéssel fordult csütörtök este az Egyesült Államok országos meteorológiai szolgálata a texasi partokhoz közelgő hurrikán által fenyegetett térség, különösen a Galvestoni-öböl környékének lakosaihoz.

"Aki nem unta meg az életét, az vegye komolyan ezt a figyelmeztetést" - mondta Michael Chertoff belbiztonsági miniszter. Egymillió embernek javasolták otthona elhagyását - írja a BBC. A hatóságok több mint ezer buszt adtak a kitelepítés végrehajtásához.

Menekülők százezrei vannak már úton az ország belseje felé. Amerikai televíziók Houstonból menekülők végtelen gépkocsioszlopainak képeit mutatták csütörtök este. Mintegy négymillió ember él a texasi nagyvárosban és vonzáskörzetében.

A karibi térségben az Ike több mint hetven ember halálát okozta már, különösen Haiti és Kuba szenvedett el súlyos veszteségeket. A hurrikán várhatóan pénteken a késői órákban éri el Texast 208 kilométeres óránkénti szélsebességgel.

Galveston polgármestere, Lyda Ann Thomas kitelepítést rendelt el, és bejelentette: semmilyen menedéket nem nyitnak meg. "Akik nem mennek el önként, azokat arra kérjük, hogy egyszerűen maradjanak otthon" - mondta.

A Galvestoni-öböl vidékén valószínű a legnagyobb pusztítás, különösen az öböl bejáratánál húzódó szigeteken. Előzetes számítások szerint a vihardagály hét méter magas hullámokat zúdíthat a texasi partvidékre. Könnyen lehet, hogy a partvidék összes települése víz alá kerül. A parttól kissé beljebb fekvő metropolisban, Houstonban várhatólag 160 kilométeres óránkénti sebességgel fog tombolni a szélvihar.

A több mint ezer kilométer átmérőjű Ike hurrikán csaknem teljesen kitölti jelenleg a Mexikói-öböl légterét.