A szlovák politika magyarellenességéről beszélt Sólyom

Vágólapra másolva!
Sólyom László szerint a legmagasabb politikai szinten is jelen van a magyarellenesség Szlovákiában, a szlovák kormány pedig továbbra sem határolódik el tőle. Szlovák kollégája azt állítja, még mindig nem kapta meg a magyar köztárassági elnök 2005-ös meghívóját. Közben pedig mindketten egyetértenek arról, hogy nincs erősödő nacionalizmus egyik országban sem.
Vágólapra másolva!

A magyar és a szlovák elnök szerint se Magyarországon, se Szlovákiában nem erősödik a rasszizmus és a nacionalizmus - mondta Sólyom László és Ivan Gasparovic szombaton, a szlovákiai Nyitrán. "Meggyőződésem, hogy se Szlovákiában, se Magyarországon nincs ilyesmi. Nem szabad általánosítani különböző helyi történéseket, illetve egyes egyének megnyilvánulásait" - mondta Ivan Gasparovic. Sólyom László ezzel egyetértve hozzátette: a magyar kisebbség helyzete nem egyszerű Szlovákiában, a romák kérdéséről pedig jövőre tárgyalnak a V4-es csúcson.

A politikusoknak azért így is sikerült kisebb szóváltásba keveredniük a magyarokat illetően. Ivan Gasparovic az elnöki beszélgetésen kiemelte: egyetért azzal, hogy a kisebbségeknek meg kell őrizniük saját nyelvüket és kultúrájukat, ugyanakkor szolidaritást kell vállalniuk az iránt az állam iránt, amelyben élnek. A kisebbségben élőknek csak a hasznukra válik, ha megtanulnak szlovákul - tette hozzá.

Erre reagálva Sólyom László azt mondta, hogy a szlovák állampolgárok természetesen lojalitással tartoznak a szlovák állam iránt, de az államnak is vannak kötelezettségei. A kisebbségben élő állampolgárokkal szemben pedig fokozott kötelezettségei vannak az államnak - figyelmeztetett a magyar köztársasági elnök. "Az állam tanuljon meg magyarul ott, ahol magyarok élnek". Nemcsak a népitánccsoport és a kórus fontos, hanem az is, hogy bíróságon és a hivatalokban magyarul tudjanak beszélni - emelte ki Sólyom László.

A köztársasági elnök a nyitrai találkozó előtt, a V4-es csoport államfőinek pöstyéni csúcstalálkozója után tartott sajtóértekezleten arról beszélt, hogy a legutóbbi, a magyar nyelvhasználat ellenzését mutató felmérés eredménye más lett volna, ha a legmagasabb politika szintjén nem lenne kifejezett magyarellenesség Szlovákiában. "Amit hiányolok, hogy kormányzati szinten ettől soha el nem határolódtak" - mondta az államfő .

Nagyon sajnálatos, hogy kétheti, havi rendszerességgel követik egymást a Szlovák Nemzeti Párt - főleg a pártelnök, Ján Slota - olyan nyilatkozatai, amelyek mind az itteni magyar közösséget, mind pedig Magyarországot sértik - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Hozzátette: a szlovák-magyar kapcsolatoknak több rétege van, a határ menti együttműködésben például nincs baj, a minisztériumok közötti is jó az együttműködés.

Ivan Gasparovic szlovák államfő ugyanakkor úgy vélte: a két ország kapcsolata egyáltalán nem rossz, a problémák nem olyan mélyek, hogy megrontsák a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat és a külpolitikai együttműködést.

Sólyom László két napon belül másodszor értékelte a szlovák-magyar viszonyt a pöstyéni V4-es elnöki csúcshoz kapcsolódóan. A köztársasági elnök pénteken arról beszélt, hogy tűrhetetlen a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentése.

Eközben továbbra sem lehet tudni, hogy lesz-e a közeljövőben hivatalos kétoldalú elnöki találkozó Magyarország és Szlovákia között. Sólyom László szerint már 2005 decemberében elküldte meghívóját szlovák partnerének. Ivan Gasparovic viszont azt mondja, hogy még nem kapott hivatalos invitálást a magyar oldalról.