Lángba borítottak egy olajteminált Nigériában

Vágólapra másolva!
Motorcsónakokkal indítottak támadást nigériai lázadók a Shell egyik olajterminálja ellen a Niger-deltában. Az olajipari létesítményt kormánykatonák védik, akik visszaverték a támadást, de az olajterminál kigyulladt. A lázadók évek óta küzdenek azért, hogy a befolyó olaj-jövedelmekből a szegény térségnek is juttassanak.
Vágólapra másolva!

Megtámadták a Royal Dutch Shell olajipari óriáscég egyik létesítményét Nigériai lázadók hétfőn, a Niger folyó olajban gazdag deltájában. Sagil Musa alezredes, a hadsereg egyik szóvivője szerint a lázadók tucatnyi motorcsónakon indítottak támadást a Shell alakiri olajterminálja ellen, amelyet nigériai katonák védtek. Az összecsapás közel egy órán át tartott. A lázadók robbanószereket vetettek be, és felgyújtották az olajterminált. Musa azt állította, hogy a lázadók súlyos veszteségeket szenvedtek, viszont a katonák közül senkinek nem esett bántódása.

A déli országrész fő lázadó csoportja, a Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve MEND) vasárnap hirdetett olajháborút a térségben. A lázadók azonnali távozásra szólították fel az olajipari dolgozókat, és azzal fenyegetőztek, hogy szétzúzzák az ország olajtermelését. Nigéria a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országa, de a MEND két és fél éve tartó akciói miatt már ötödével csökkent a nemzeti termelés mennyisége.

A lázadók azt állítják, hogy a terület olajjövedelmeinek igazságosabb elosztásáért harcolnak, és azt akarják, hogy a Niger deltájában kitermelt olaj nagyobb része maradjon a térségben, amely tekintélyes olajkészletei és az ötven éve ott folyó kitermelés ellenére változatlanul roppant szegény.