Nyitott határokkal kötnék magukhoz Abháziát az oroszok

Vágólapra másolva!
Átjárható határokat tervez Abházia és Oroszország között az orosz külügyminiszter, aki már az orosz katonai jelenlétet törvényesítő alapszerződés aláírására készül a Grúziához tartozó szakadár köztársaságban. Szergej Lavrov az EU-hoz hasonló nyitottságot szeretne a csak általa elismert ország és Oroszország között, amivel Grúzia szerint nyilvánvalóan magához akarja csatolni az augusztusban megszállt területeket.
Vágólapra másolva!

Szabadon átjárható határokat ígért Abháziának Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki vasárnap tett látogatást a szakadár grúziai köztársaságban. A Szergej Bagaps abháziai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Lavrov kijelentette, hogy az előkészítés alatt álló kétoldalú egyezmények rendelkezni fognak olyan kérdésekről, mint a szabad mozgás, a kettős állampolgárság és más egyebek, amelyek az Európai Unió mintájára gyakorlatilag szabadon átjárhatóvá teszik az orosz-abház határt.

Hangsúlyozta, hogy már a napokban aláírják az Abházia és Oroszország közötti alapszerződést, amely megteremti az orosz katonai jelenlét jogi alapjait. Oroszország azt tervezi, hogy 3800-3800 katonát állomásoztat majd Abháziában és Dél-Oszétiában. Az augusztusi grúz-orosz villámháború előtt Oroszország békefenntartókkal volt jelen a két köztársaságban, 2500, illetve 1000 fős kontingenssel.

Lavrov megismételte: Moszkva követeli, hogy Abházia és Dél-Oszétia képviselői vehessenek részt minden nemzetközi tárgyaláson, amelyen a térség helyzetéről van szó. Ez vonatkozik azokra a tárgyalásokra is, amelyek az ENSZ-szel, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) folynak a békefenntartó erők kivezénylésének kérdéseiről - mondta. Az abház elnök közölte, hogy nem szándékoznak beengedni az EBESZ és az EU katonai megfigyelőit a köztársaságba, az ő helyük az ütközőövezetekben van.

Az utóbbi 15 év során soha ilyen magas rangú orosz tisztviselő nem járt Abháziában. Lavrov, aki hétfőn már Dél-Oszétia székhelyén, Chinvaliban tárgyal Eduard Kokojti elnökkel, azt állította, hogy látogatásának nincs köze Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár hétfőn kezdődő grúziai látogatásához. De Hoop Scheffert kétnaposra tervezett grúziai útjára a 26 NATO-tagállam nagykövetei is elkísérik, és a főtitkár elnökletével tartja meg első ülését Tbilisziben a NATO-Grúzia bizottság.

Lavrov élesen bírálta, helytelennek és nem túl felelősségteljesnek nevezte a NATO-főtitkár közelmúltbeli kijelentéseit, amelyek szerint az észak-atlanti szövetség kitart azon ígérete mellett, hogy Grúzia és Ukrajna egy napon majd beléphet az euroatlanti szervezetbe. Bár a NATO nem állított fel pontos menetrendet, Oroszországot felingerelte ez az ígéret, mivel nemzetbiztonsági érdekeit veszélyeztetve látja abban, hogy a szövetség tagjai közé fogadja a volt szovjet köztársaságokat.

Grúzia is dühösen reagált Lavrov abháziai és dél-oszétiai látogatására, amely szerinte bizonyítja, hogy Moszkva a két szakadár köztársaság annektálására törekszik. Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésével Moszkva valójában azt a célt követi, hogy magához csatolja ezeket a grúziai területeket - jelentette ki Giga Bokeria grúz külügyminiszter-helyettes.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva nem tekinti tárgyalópartnernek Miheil Szaakasvili grúz elnököt, de nem is akarja hatalmát megdönteni. A Nyugaton többször elhangzott az a feltételezés, miszerint az augusztusi háborúval Oroszország meg akarta buktatni a Szaakasvili-rendszert.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét mindeddig csak Oroszország és Nicaragua ismerte el.