Amerikai katonákra lőhet a pakisztáni hadsereg

Vágólapra másolva!
Tűzparancsot kaptak a pakisztáni haderő katonái azért, hogy megakadályozzák az amerikai kommandósok behatolását országukba. Az ügy előzménye, hogy szeptember harmadikán az amerikaiak helikopteren szállítottak Pakisztánba kommandósokat, hogy azok iszalmista lázadókat támadhassanak. A pakisztáni kormány tiltakozott az akció ellen.
Vágólapra másolva!

Tűzparancsot adott a pakisztáni hadsereg katonáinak annak érdekében, hogy megakadályozzák az Afganisztánba vezényelt amerikai haderő további pakisztáni rajtaütéseit - közölte kedden egy pakisztáni katonai szóvivő. A paranccsal veszélyesen éleződik a feszültség az Egyesült Államok és a terrorizmus elleni hadjáratban kulcsfontosságú szövetségesének számító Pakisztán között, alig két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Pakisztán a közelmúltban élesen tiltakozott az Egyesült Államoknál amiatt, hogy az amerikai haderő szeptember harmadikán helikopteren kommandósokat szállított Afganisztánból a Pakisztánhoz tartozó Dél-Vazirisztánba, ahol a katonák a szárazföldön rajtaütöttek iszlamista lázadók egy erődítményén. Ezen kívül az elmúlt hónapban öt alkalommal csapódott be amerikai rakéta pakisztáni területen, és e támadásoknak nemcsak iszlamista fegyveresek, hanem civilek is áldozatul estek - mondták el pakisztáni tisztségviselők.

Az iszlám köztársaság polgári vezetői hangsúlyozták, hogy Iszlámábádnak diplomáciai úton kell rendeznie a vitát. Athar Abbas tábornok, a pakisztáni hadsereg szóvivője az amerikai hírügynökségnek kedden adott interjújában viszont közölte, hogy a hadsereg parancsot adott a csapattiszteknek a hasonló rajtaütések megakadályozására.

Amerikai katonai vezetők Iszlámábád szemére vetik, hogy nem tesz megfelelő lépéseket annak megakadályozására, hogy a vallási fanatikus muzulmán tálibok és más radikálisok Pakisztán törzsi területein tagokat toborozzanak, képezzenek ki. Iszlámábád elismeri, hogy az említett területen az al-Kaida terrorhálózat tagjai tartózkodnak és a pakisztáni kormány nehezen tudja meggátolni, hogy a hegyvidéki területen húzódó határon átszivárogjanak Afganisztánba, de állítása szerint minden tőle telhetőt megtesz a siker érdekében.

Kedden három körzetre szórtak bombát a pakisztáni légierő gépei az északnyugat-pakisztáni Badzsaur térségében. Az akciót szárazföldi művelet kísérte. A katonák a hadsereg szóvivője szerint házról házra jártak, iszlamista fegyveresek után kutatva.