A Biztos úr és a Tiszta asszony vezetné Izraelt

Vágólapra másolva!
"Tiszta asszony" és "Biztos úr" küzdelmeként jellemzik Izraelben a korrupciós vádak miatt távozó Ehud Olmert utódjának megválasztását. A posztra két legesélyesebb jelölt a makulátlan erkölcsűnek tekintett, a palesztinokkal békére törekvő Cipi Livni külügy-, illetve a héjaként számon tartott Saul Mofaz védelmi miniszter. A felmérések Livni gyors győzelmét jósolják.
Vágólapra másolva!

Földcsuszamlásszerű győzelmet jósolnak Izraelben Cipi Livni külügyminiszternek, aki a korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült Ehud Olmertet válthatja a miniszterelnöki poszton. Az izraeli Haarecben megjelent felmérés szerint az első körben 47 százalékot szerezhet Livni, legfőbb riválisa, Saul Mofaz védelmi miniszter pedig csak 28-at.

Az izraeli kormánypárt, a Kadima új elnökéről - így leendő miniszterelnökéről is - a párt regisztrált szavazói dönthetnek szeptember 17-én szerdán. Az előrejelzések szerint összesen 74 ezer szavazó adja majd le voksát. Ha egyik jelölt sem szerez 40 százaléknál több szavazatot, egy hét múlva megismétlik a szavazást. A győztesnek 42 napja lesz, hogy új kormányt alakítson.

Olmert azt követően mondott le, hogy több korrupciós ügyben is nyomozások indultak ellene. Állítólag nem tudott elszámolni egy amerikai üzletembertől kapott jelentősebb összeggel, illetve kétszer számlázott külföldi utakat. Júniusban jelentette be, hogy lemond, ha vádat is emelnek ellene.

A tiszta a biztos ellen

A posztjára pályázók közül Cipi Livni külügy- és Saul Mofaz védelmi miniszter a legesélyesebb. Többen emlegetik úgy a küzdelmüket, mint "Tiszta asszony" és "Biztos úr" harcát.

A miniszterelnök-helyettesként is szolgáló Livni a jelenleg is kómában fekvő Ariel Saron pártfogoltjaként kezdte politikai karrierjét 1999-ben, előtte ügyvédként, azelőtt pedig az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökeként dolgozott.

Azt pletykálták róla, hogy terroristavadász volt, mivel az 1980-as évek elején - amikor a Moszad európai fővárosokban igyekezett levadászni az ott bujkáló terroristákat - Párizsban szolgált. Később kiderült, hogy valójában egy ottani Moszad-lakás ál-lakója volt, akit csak azért fizettek, hogy senkinek ne tűnjön fel az üres a lakás - írta róla a Jerusalem Post. Később ügynöki kiképzést kapott, ám nem lépett szolgálatba, hanem inkább megházasodott.

Forrás: Getty Images

Saron nevezte ki őt 2001-ben regionális együttműködési miniszterré, később a mezőgazdasági, a bevándorlási, a lakásügyi, sőt az igazságügyi tárcát is vezette. Saron őszinte híve volt, támogatta a miniszterelnök kivonulási tervét, jelentős szerepe volt a Gázai övezet kiürítésében. Követte Saront akkor is, amikor megalapította a Kadimát.

A mérsékeltek között azon kevesek közé tartozik, akire nem vetül a korrupció árnya, ő a legnépszerűbb izraeli politikus. Izrael és a palesztin állam békés egymás mellett élésének híve, de sokan keveslik katonai és politikai tapasztalatát.

Az iráni származású Saul Mofaz egykori ejtőernyős volt, hosszú katonai karriert hagyott ott a politikáért. Vezérkari főnökként jelentős szerepet játszott abban, hogy az izraeli hadsereg a térség legütőképesebb haderejévé lett. Politikusként sem tudja levetkőzni katonai múltját, a közelmúltban elkerülhetetlennek nevezett egy iráni atomlétesítmények elleni katonai csapást.