Módosítanák a Karadzic elleni vádiratot

Vágólapra másolva!
Megváltoztatnák a Karadzic elleni vádiratot a háborús bűnöket vizsgáló törvényszék ügyészei, bár azt nem árulják el, min módosítanák. Az eredeti vádirat nyolc éve készült.
Vágólapra másolva!

Módosítanák az egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic perében készített vádiratot a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ügyészei - jelentette be Karadzic szerdai meghallgatásán egyik képviselőjük, Alan Tieger. Mint mondta, még a héten kérelmezik ezt a bíráktól, és remélik, hogy már a jövő hét elejére meg is kapják az engedélyt. Nem árulta el azonban, hogy mely pontokon módosítanák a nyolc éve készült, tizenegy vádpontból álló eredeti vádiratot.

A nyáron elfogott Karadzicot a boszniai háború alatt elkövetett népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Karadzic szerdán megerősítette, hogy maga kívánja ellátni saját védelmét, de egy tanácsadói csapat segíti majd a háttérből, és egyik tanácsadója jelen lesz az ülésteremben. A per előtti szerdai meghallgatáson Karadzic ismét bírálta Richard Holbrooke volt amerikai főtárgyalót, amiért az állítólag megígérte neki a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmények tárgyalásakor, hogy megvédi a törvényszéktől, de nem tartotta a szavát.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el a 63 éves egykori vezető pere. A törvényszék szeretné elkerülni, hogy az eljárás több évre elhúzódjon. Karadzic a 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején a boszniai szerbek elnöke volt. Többek közt őt teszik felelőssé az 1995-ös srebrenicai mészárlásért. Karadzicot - több mint 13 év bujkálás után - július 21-én fogták el Belgrádnak, majd kilenc nappal később kiadták Hágának.