Tovább nőhet a kínai tápszerbotrány áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Újabb 12 embert tartóztatott le a kínai rendőrség a szennyezett tápszer miatt, így 18-ra emelkedett a gyanúsítottak száma. Már három csecsemő halt meg, és több mint hatezer gyerek megbetegedett a szennyezett tápszertől.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóság több mint 200 kilogram melanint foglalt le eddig a szennyezett tápszer utáni nyomozás során, és még folytatják a tejporok átvizsgálását - írta a BBC. A vegyi anyag elsősorban veseproblémákat okozott a csecsemőknél. A gyártók azért keverték a tápszerbe az amúgy műanyaggyártáshoz használt vegyi anyagot, hogy így magasabbnak tűnjön annak proteintartalma.

Közben meghalt egy újabb csecsemő, így már három áldozata van a szennyezett tápszernek, ami miatt legalább 6244 kisgyerek betegedett meg. Az MTI szerint ugyanakkor egy negyedik csecsemő is meghalt a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen.

A 18 letartóztatott ember közül hatot gyanúsítanak azzal, hogy eladta a melanint, a többieket pedig a szennyezett tápszer forgalmazásáért vonnák felelősségre. A hatósági vizsgálatok szerint 69-ből 22 cég kevert melanint a termékeibe. Két cég termékeit exportálta is termékeit Bangladesbe, Jemenbe, Gabonba, Burundiba és Burmába. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a szennyezett tápszerből jutott-e külföldre is.

A kínai hatóságok csütörtökön melamint találtak három jelentős tejipari vállalat által forgalmazott tejben is - jelentette a kínai állami televízió. Az újabb szennyezésre annak az országos vizsgálatnak a során bukkantak, amelyet a halálos áldozatokat is követelő tápszer botrány miatt indítottak. A hatóság felszólította az érintett vállalatokat, hogy azonnal hívják vissza az érintett termékeket a boltokból, derítsék fel a szennyezés okait.

A kínai kabinet szerint a botrány rávilágít arra, hogy nem megfelelőek az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések. Nem ez ugyanis az első élelmiszer-minőségi probléma, ami nyilvánosságra került. Korábban már volt minőségi kifogás exportált tengeri hallal, fogkrémmel, sőt kutyatáppal kapcsolatban is.