Elszigetelődik az agresszív Moszkva Rice szerint

Vágólapra másolva!
Hevesen kritizálta Oroszországot Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice szerint Moszkva külföldön agresszív, belföldön önkényuralmi, ami miatt el fog szigetelődni. Az orosz külügyminisztérium válaszában bírálta Rice beszédét, a tények elferdítésével vádolta az amerikai külügyminisztert.
Vágólapra másolva!

Belföldön önkényuralmi, külföldön agresszív, ezért "elszigetelődés és nemzetközi jelentéktelenségbe süllyedés fenyegeti" Oroszországot - mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön. Szerinte a Grúzia elleni invázió "kritikus pillanat volt Oroszország és a világ számára", és emiatt Moszkva nemzetközi megítélése a legalacsonyabb szintre süllyedt a hidegháború óta. Rice erről Washingtonban beszélt a German Marshall Alapítvány rendezvényén, nem sokkal azután, hogy telefonon tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Rice elismerte, hogy először Grúzia lőtt, és sajnálatosnak nevezte, hogy a Chinvali elleni grúz támadásban több orosz békefenntartó is meghalt, ám szerinte Oroszország a felelős a helyzet kiéleződése miatt. "Az orosz vezetők megsértették Grúzia szuverenitását és területi épségét, és átfogó inváziót indítottak a nemzetközileg elismert határokon át." Szerinte ennek ellenére az akcióval Oroszország nem érte el stratégiai célját, nem tudta eltávolítani a tbiliszi kormányt.

Azt is elismerte, hogy Grúzia jobban is reagálhatott volna az eseményekre, de szerinte ők figyelmeztették a grúzokat, hogy az oroszok csak hergelik őket, és "a kesztyű felvétele csak Moszkvának kedvez".

A külügyminiszter szerint "nagyon nyugtalanító", hogy Oroszország Abházia és Dél-Oszétia elismerésével megpróbálta szétdarabolni Grúziát. Gúnyosan megjegyezte: Oroszországon kívül csak Nicarauga és a Hamász palesztin terrorszervezet ismerte el a szakadár tartományok függetlenségét.

Az orosz lépések egy "egyre romló magatartásminta" részei - mondta. Ide sorolta a szomszédok megfélemlítését, azt, hogy Moszkva politikai fegyverként használja fel az olajat és a gázt, hogy atomfegyverekkel fenyegeti szomszédjait, és hogy üldözi az újságírókat és a disszidenseket.

Az Egyesült Államok nem fog meghátrálni Oroszország előtt. "Az Egyesült Államok és Európa nem engedheti meg, hogy Oroszországnak bármilyen előnye származzon az agresszióból, sem Grúziában, sem máshol" - mondta Rice, aki azért is bírálta Moszkvát, mert Amerika hátsó udvarára is ki akarja terjeszteni befolyását azzal, hogy az Egyesült Államok olyan ellenségeihez közeledik, mint Kuba és Venezuela.

Rice szerint Oroszország újjáépítésének folyamata sötét fordulatot vett, korlátozzák a személyes szabadságokat, önkényesen alkalmazzák a törvényeket, mindent ellep a korrupció. A vezetés az orosz állampolgárok jövőjét kockáztatja, "Oroszországot az önkéntes elszigetelődés és a nemzetközi eljelentéktelenedés egyirányú utcájába taszítja" - idézte a BBC News.

Az orosz külügyminisztérium pénteken élesen bírálta Condoleezza Rice beszédét, a tények durva elferdítésével vádolta az amerikai külügyminisztert. "Nem ez az első eset, hogy az amerikai vezetés képviselői durván elferdítik a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió miatt bekövetkezett eseményeket" - közölte közleményében az orosz külügyminisztérium.

A tárca azt is hozzátette, hogy Moszkva kész együttműködni az amerikai féllel minden téren, így a terrorizmus, a szélsőségesség, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, az élelmezési válság megoldása terén. "Oroszországnak nem volt geopolitikai célja, amikor kénytelen volt reagálni a grúz agresszióra, ez a rendkívüli körülmények által előidézett egyszeri akció volt" - olvasható a tárca állásfoglalásban.