Pokolgép robbant az iszlámábádi Marriot hotelnél

Vágólapra másolva!
Szombaton kora este pokolgép robbant Pakisztán fővárosában, a Marriot luxushotelnél. A merényletben legalább hatvanan vesztették életüket. Magyar sérült nincs. Sokan bentrekedtek az épületben, amely félő, hogy összeomlik.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a kora esti órákban Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában a Marriott luxusszálloda előtt - közölték a helyi biztonsági szervek. Nem végleges adatok szerint legalább hatvanan meghaltak és több mint százan megsebesültek. A bomba hat méteres krátert hagyott maga után - írja a BBC.

A pakisztáni belügyminisztérium közlése szerint a merényletben legkevesebb két külföldi vesztette életét. A sebesültek között van négy brit állampolgár, valamint szaúdi, marokkói, amerikai, afgán és német emberek. A merényletnek nincs magyar sérültje - közölte Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul. Magyarok lakta házak kisebb sérüléseket szenvedtek, a magyar nagykövetség épületének több ablaka betört. A robbanás erejét jelzi, hogy a nagykövetség mintegy két kilométerre van a Marriott-tól. A külképviselet szigorú mozgáskorlátozásra szólította fel a Pakisztánban élő magyarokat és tovább erősítették a nagykövetség körüli, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket.

A merényletet, amelyhez valószínűleg több mint egy tonna robbanóanyagot használtak fel, a pakisztáni főváros központjában, a luxusszálloda bejárata előtt hajtották végre. Az öngyilkos merénylő egy teherautóval robbantotta fel magát, még mielőtt a biztonsági ellenőrzésig eljutott volna.

A Dawn pakisztáni tv-csatorna belügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy feltehetően volt egy másik öngyilkos merénylő is, aki a szállodán belül robbantotta fel magát. A Geo Tv viszont megszólaltatott néhány szemtanút, akik elmondták: a teherautós merénylő figyelmeztetette a hallban tartózkodókat, hogy három percük van a menekülésre. Az épület nagy része lángokba borult, a rendőrök még mindig mentik a bent rekedteket, és félő, hogy a 315 szobás szálloda összeomlik. A pokolgép elpusztította a szálloda teljes elülső részét, és beomlott a bankett-terem mennyezete a BBC híre szerint.

A terrorcselekmény nem sokkal azután történt, hogy Aszif Ali Zardari, az ország új elnöke beszédet mondott a parlamentben. A beszédben főként éppen a terrorizmus elleni harcról volt szó, de Zardari arról is beszélt, hogy erre hivatkozva nem sértheti meg senki Pakisztán szuverenitását. Zardari a merénylet után újabb - televíziós - beszédet mondott, melyben arra hívott fel "minden demokratikus erőt", hogy segítsenek megmenteni Pakisztánt, és harcoljanak a "terrorizmus rákja" ellen - számolt be róla a BBC.

A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is. A szálloda a szélsőségesek számos támadása ellenére évek óta külföldiek, üzletemberek és pakisztáni politikusok kedvenc találkozóhelye. 2001 őszén itt volt a tálibok elleni afganisztáni invázióról tudósító nemzetközi média központja.

A Headlines Today indiai hírtelevízió szerint a merényletet a Tahrik-e-Taliban nevű, az al-Kaidához közelálló iszlám szélsőséges szervezet vállalta.

Pakisztánban az idén közel 1200-an haltak meg az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő iszlamisták és a tálibok által elkövetett merényletekben. A legsúlyosabbat éppen egy hónapja, augusztus 21-én követték el az Iszlámábád közelében fekvő legnagyobb pakisztáni fegyvergyár ellen. Abban a támadásban 64-en haltak meg.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt elítélte az iszlámábádi merényletet. A Fehér Ház közleménye szerint a terrorcselekmény "emlékeztet arra a fenyegetésre, amellyel mindenkinek szembe kell néznie". George Bush amerikai elnök kijelentette: az Egyesült Államok kiáll Pakisztán demokratikusan megválasztott kormánya mellett a terrorizmussal szembeni kihívásban. Az EU-bizottság megdöbbenésének adott hangot, és szolidaritásáról biztosította Iszlámábádot.