Zavargások az Európai Szociális Fórum alatt Svédországban

Vágólapra másolva!
Zavargásokká fajult globalizációellenes tüntetők felvonulása a dél-svédországi Malmőben, ahol az V. Európai Szociális Fórum ezekben a napokban ülésezik. mberek.
Vágólapra másolva!

A Visszavesszük az utcákat nevű akciócsoport felhívására mintegy 700 ember gyűlt össze a belvárosban péntek este nyolc órára, miközben a háttérben a Judas Priest brit heavy metal együttes Breaking the law (Megszegve a törvényt) című száma szólt. A tüntetők "A jövő a mienk" feliratú transzparenseket lengettek, és számtalan graffitit rajzoltak épületekre.

Egy órával a demonstráció kezdete után a tüntetők egy része köveket kezdett el hajigálni a rendőrökre, akik mintegy húsz autóval zárták le a Föreningsgatan utcát. A tüntetők, köztük az erőszakot hirdető Fekete Blokk anarchistái kirakatokat zúztak be és utcaköveket szedtek fel, hogy ezekkel dobolják meg a könnyfakasztó gránátokat bevető rendőröket. Éjszaka még mintegy százan randalíroztak a városban.

Lehetséges egy másik Európa jelszóval szerdán vette kezdetét az V. Európai Szociális Fórum, amelynek mintegy tízezer résztvevője - a legkülönbözőbb globalizációellenes pacifista, környezetvédő, szakszervezeti és emberjogi mozgalmak hívei - a béke- és környezetvédelmi politika alternatív stratégiáit vitatják meg, az emberi jogok erősítéséről tanácskoznak, és a társadalmi visszásságokat pellengérezik ki. A vasárnapi zárásig 250 szemináriumot és 400 egyéb kulturális rendezvényt tartanak. Szombaton várhatóan mintegy húszezer ember vonul fel Malmőben, hogy tiltakozzon a globalizáció ellen.

Péntek délben mintegy száz pacifista az Aimpoint svéd fegyveralkatrész-gyártó malmői székhelye előtt tartott békés tiltakozást, hogy így ítélje el az Aimpoint és az amerikai hadsereg közötti szerződéseket. Egyesek "Made in Malmö, kills in Irak" (Gyártották Malmőben, gyilkol Irakban) feliratú transzparenst emeltek magasba, mások pedig a földre feküdtek, mintha halottak lennének. Az Aimpoint célzóberendezéseket szállít egyebek között az amerikai hadsereg Irakban állomásozó egységeinek.

Néhány pacifista átmászott a vállalat rácsos kerítésén, de erőszak alkalmazására nem került sor. A rendőrség tájékoztatása szerint hatan jutottak be a gyár területére, de néhány perccel később kitessékelték őket a biztonsági e