Lemond Ehud Olmert izraeli kormányfő

Vágólapra másolva!
Lemond posztjáról a korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert izraeli kormányfő - jelentette be vasárnap a miniszterelnök, aki a távozás időpontjáról azonban nem beszélt. Várhatóan Cipi Livni, az izraeli Kadima új elnöke alakíthat kormányt. 
Vágólapra másolva!

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy lemond tisztségéről. A korrupciós botrányba keveredett Olmert a kormány ülésén közölte, hogy távozik a miniszterelnöki posztról. Azt egyelőre nem közölte, hogy mikor nyújtja be hivatalosan lemondását Simon Peresz államfőnek.

Olmert és kormánya az új kabinet megalakulásáig - akár még hetekig - ügyvezetőként hivatalban marad. A lemondás hivatalos benyújtása után az államfő várhatóan Cipi Livnit, az izraeli Kadima szerdán megválasztott új elnökét kéri fel kormányalakításra. Livninek 42 napja van arra, hogy megalakítsa kormányát. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokat kell kiírni Izraelben.

A rendőrség szeptember elején indítványozta az ügyészségnél, hogy korrupció és hivatali visszaélés miatt helyezze vád alá a miniszterelnököt. Olmert ellen hat korrupciós ügyben indult vizsgálat. A vádindítvány két olyan esetre vonatkozik, amikor még nem volt miniszterelnök. Olmert tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna. A politikus már júliusban bejelentette, hogy szeptember közepén, a kormányzó Kadima párt tisztújítása után lemond a kormányfői tisztségről.