Meggyikolták a Kreml-barát csecsen hadurat

Vágólapra másolva!
Géppisztolyos merénylő végzett Moszkvában Ruszlan Jamadajev egykori csecsen felkelővel, és súlyosan megsebesítette a vele utazó nyugalmazott tábornokot, Csecsenföld korábbi katonai parancsnokát. A befolyásos Jamadajev klán a második csecsen-orosz háborúban már a Kreml oldalán állt. Moszkvai újságok szerint a csecsen klánok közti villongás, vagy elmérgesedett üzleti vita állhat a támadás mögött.
Vágólapra másolva!

Moszkvában szerdán este megölték Ruszlan Jamadajevet, egykori csecsen felkelőt, aki a második orosz-csecsen háborúban már a Kreml oldalán harcolt, majd az Egységes Oroszország párt tagjaként az állami duma képviselője lett. Az utóbbi időben üzletemberként tevékenykedő Jamadajev páncélozott S600-as Mercedese mellett - néhány száz méterre a kormány épületétől - egy piros lámpánál megállt egy másik autó, amelyből géppisztollyal tüzeltek rá. Egyes tanúk szerint a másik autó vezetője kézjelzéssel kérte Jamadajevet, hogy engedje le az ablakot, és ezt követően lőtt, más források úgy tudják, hogy a közvetlen közelből leadott sorozat átütötte az ablakot. A helyszínen több tucat töltényhüvelyt találtak.

A 47 éves Jamadajev azonnal meghalt, a mellette ülő Szergej Kizjun vezérezredest hat találat érte, kritikus állapotban vitték kórházba. Kizjun Csecsenföld katonai parancsnoka, majd a leningrádi katonai körzet parancsnokának első helyettese volt, egészen a közelmúltig, amikor nyugállományba vonult. Ruszlan Jamadajev Kizjun helyettese volt Csecsenföldön.

A befolyásos Jamadajev család ellenállóként indult, majd Csecsenföld mai elnökének, Ramzan Kadirovnak a családjával együtt átállt a Kreml oldalára. Ruszlannál ismertebb öccse, Szulim Jamadajev, aki az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó Vosztok zászlóalj parancsnokaként több száz ellenállót ölt meg. Mind Szulim, mind a legidősebb fivér, Ruszlan Jamadajev az Oroszország hőse kitüntetés birtokosa.

Az év elején megromlott a viszony Szulim Jamadajev és Kadirov között, majd tavasszal fegyveres összetűzésre is sor került az elnök, illetve Jamadajev testőrsége között. Májusban Szulim Jamadajevet eltávolították a Vosztok éléről, augusztusban pedig körözést adtak ki ellene, csakúgy mint öccse, Badrudin ellen. Szulim állítása szerint ennek ellenére a Vosztok zászlóalj élén, az 58. orosz hadsereg oldalán részt vett a grúz-dél-oszétiai fegyveres konfliktusban - mindesetre a háború nyomán visszavonták a körözést.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint sok csecsen várhatja, hogy bosszút álljon a Jamadajev klánon, és most a család és Kadirov háborúságának árnyékában bárki léphetett. A Kommerszant című lap a Jamadajev fivérek barátjára hivatkozva azt írta, hogy Ruszlan Jamadajev volt az "agytröszt" a Kadirovval való szembenállásban, Szulim az erő. Ruszlan kiiktatásának az is lehet a célja, hogy később hozzáférjenek Szulimhoz.

A nyomozás nem zárja ki az üzleti nézeteltérés lehetőségét sem: Ruszlan Jamadajev játékkaszinókat és jelentős ingatlanokat ellenőrzött, és résztulajdonos volt több olyan nagy fővárosi projektben, amelyből egyesek már régen ki akarják szorítani a csecseneket. Az is lehet azonban, hogy tévedés történt, és Szulim lett volna a célpont. A két fivér megtévesztésig hasonlít egymásra, és Moszkvában ugyanazt a kocsit használták mindketten.