Pokolgépeket robbantottak Abháziában és Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Robbantásos merényleteket követtek el csütörtökön ismeretlen tettesek Abháziában és Dél-Oszétiában, Grúzia két szakadár területén. Az abház hatóságok a grúz titkosszolgálatot vádolják az ügyben.
Vágólapra másolva!

Abházia fővárosában, Szuhumiban, a belbiztonsági szolgálat székházánál robbant egy gépkocsiban elhelyezett nagy erejű pokolgép csütörtök hajnalban. Senkinek sem esett baja, pedig szakértők szerint egy ötven kilogramm robbanóanyagból készül szerkezetet hoztak működésbe. A robbanás súlyos károkat okozott a székházban és a szomszédos épületekben.

Az abház belbiztonsági szolgálat vezetője, Jurij Asuba a grúz titkosszolgálatot vádolta a robbantás megszervezésével. Sztanyiszlav Lakoba, az abház belbiztonsági tanács titkára szerint a terrorcselekmény elkövetői be akarták árnyékolni "a függetlenség napján" (szeptember 30-án) rendezendő ünnepséget, amelyre sok vendéget várnak. (Szeptember 30-án értek véget a harcok az abház szakadár fegyveresek és a grúz hadsereg alakulatai között 1993-ban, akkor hagyták el az utolsó grúz csapatok a szakadár területet, amely azóta de facto önálló, de csak Oroszország és Nicaragua ismerte el függetlenségét.)

Grúzia másik szakadár területén, Dél-Oszétiában egy főváros közelében lévő faluban robbant pokolgép. A detonációban egy 13 éves fiú meghalt. Egyelőre nem tudni, ki helyezte el a pokolgépet Gudzsabaur határában.

A két szakadár terület eközben hivatalosan felkérte Minszket, hogy Oroszország és Nicaragua után Fehéroroszország is ismerje el függetlenségüket. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pedig azzal a javaslattal állt elő, hogy nyitottá kell tenni a határt Oroszország és Dél-Oszétia között.