A Pravda bírálta az életüket féltő magyarokról beszélő Csákyt

Vágólapra másolva!
A pozsonyi Pravda szerint túl messzire ment a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetője, amikor arról beszélt, hogy félnek a szlovákiai magyarok. A lap újságírója baleknek nevezi cikkében Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét, mert szerinte Slota magyarellenes megnyilvánulásaival épp a magyarok érdekeit szolgálja.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi Pravda cikket jelentetett meg annak kapcsán, hogy a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky Pál az egyik magyarországi napilapnak a szlovákiai magyarokban erősödő félelemről beszélt. A cikkíró, Dag Danis szerint Szlovákiában valóban problémás a magyar kérdés, és fokozódik a feszültség, de az nem igaz, hogy Szlovákia veszélyes ország lenne. "Miközben Slota bohóckodik, a magyar politikusok pontosan azt teszik, amiben Budapesten megegyeztek: problémás, veszélyes országként állítják be Szlovákiát" - írta Danis. A Pravda cikke szerint ezt "kurjongatják Brüsszelben" az Európai Parlament magyar képviselői, akik "Slota ostoba hőzöngéseire hivatkoznak".

A lap idézi Csákyt, aki arról beszélt, hogy a szlovákia magyarok féltik az életüket, és azt javasolta, hogy hívják fel a helyzetre a nemzetközi közösség figyelmét. Danis szerint Csáky ezzel túlságosan messzire ment. A magyar problémába belekeverte "a fenekedést, a félelmet és a gyűlölködés", ami "nagyon, nagyon veszélyes játék" - olvasható a Pravdában.

A cikk szerint eközben a gondot valójában nem kezelik, és az újságíró ezért a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét, Ján Slotát és Robert Fico kormányfőt hibáztatja. A Pravda rendszeresen bírálja Ficót, aki válaszul több nyílt levélben is arról írt, hogy a lap lekicsinyli őt, kormányellenes, és méltatlanul kevés figyelmet szentel a kormány fontosságának. Fico szerint ennek az az oka, hogy a lap egyik tulajdonosa magyar.

A Pravda újságírója szerint "Slota valóban hihetetlenül kártékony", "a szlovák nemzeti érdekeket" károsítja, és ezzel erősíti a magyar radikálisokat. Slota "bizonyos értelemben a leghatékonyabb (és legolcsóbb) magyar ügynök is, csak ez a balek oktondi ezt nem tudja magáról" - írja Danis.

A somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet csütörtökön hozta nyilvánosságra egy friss közvélemény-kutatásának előzetes eredményeit. Ebből az derül ki, hogy a megkérdezett magyaroknak mindössze 9,5 százaléka támogatja a területi, és csak 35 százaléka a kulturális autonómiát, míg 22 százalékuktól idegen az autonómia gondolata.

A szlovákiai magyarok - soha nem deklarált - autonómia-törekvéseivel riogató Slota egy szlovák hírportál csütörtöki híre szerint fél a magyaroktól. Az Adriai-tengerhez rendszeresen a saját repülőgépén utazó Slota kijelentette, hogy soha nem merészkedik a magyar légtérbe, inkább Ausztria fölött repül. Azt mondta, hogy a magyar légteret azért kerüli el, mert a magyarok nyilván lelőnék a gépét.