Melaminos kínai cukorkát is találtak

Vágólapra másolva!
Leállították Kínában az egyik legnépszerűbb cukorka, a tejből készül Fehér Nyúl árusítását, mert az édességben is találtak melamint. 13 ezer gyerek még mindig kórházban van a szennyezett tejpor miatt. Közben több olyan állatkölyöknél is vesekőgyanút észleltek, amelyet kínai tejporból készült tápszerrel tápláltak.
Vágólapra másolva!

Az átfogó ellenőrzések hatására egyre több olyan tejporból készült élelmiszert találnak a kínai hatóságok, amelyek melaminnal fertőzöttek. A különféle tápszerek mellett legutóbb a Fehér Nyúl nevű, az országban igen népszerű cukorka bizonyult szennyezettnek, ezért leállították az árusítását - írta a BBC.

A szennyezett cukorkát Szingapúrban találták, de körülbelül 50 országba exportálták. A hírek hatására egyre több ország megtiltja a kínai tejalapú termékek beszállítását. Kanada és Nagy-Britannia már felszólította az illetékeseket a Fehér Nyúl cukorka visszavonásáról, a Fülöp-szigeteken pedig mindenfajta kínai tejtermék forgalmazását betiltották.

Az Európai Unió is vizsgálatnak vetette alá a kínai tejtermékeket. Bár az Európai Unióba tilos behozni Kínából tej és tejtermékeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint lehetséges, hogy a melaminnal szennyezett tejporból készült összetett élelmiszerek, például csokoládék, kekszek bekerültek az unióba. Éppen ezért az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy adjon szakvéleményt az ilyen élelmiszerekben a melamin esetleges jelenléte által okozott egészségügyi kockázatról.

A kutatók a legmagasabb szennyezettségű tejpor adataival számolva azt állapították meg, hogy a szennyezett kínai tejport tartalmazó csokoládék és kekszek fogyasztása a felnőtteknek valószínűleg nem árt meg, ám gyerekek esetében ez csak akkor igaz, ha a keksz-, tejkaramella- és csokoládéfogyasztásuk átlagos. Azoknál a gyermekeknél, akik ilyen csokoládékat és kekszeket nagy mennyiségben fogyasztanak, fennáll az eshetősége, hogy a bevitel több mint háromszorosan túllépheti a tolerálható szintet.

Az eddigi adatok szerint négy gyerek halt meg és 53 ezer betegedett meg a melaminnal szennyezett tejporból készült tápszerektől. Közülük 13 ezren jelenleg is kórházban vannak. A melamint elsősorban a műanyaggyártásnál használják. Mivel magas a nitrogéntartalma, a cégek azért keverték a tejporba, hogy magasabbnak tűnjön a proteintartalma. Az anyag a gyerekeknél veseproblémákat, vesekövet okozott.

Állatkölykök is megbetegedtek

Vesekőgyanú miatt kórházba került Kínában egy oroszlánkölyök és két kis orangután, amelyeket szennyezett tejporból készült tápszerrel tápláltak- írta az MTI. A Jangce deltájánál fekvő Hangcsou szafariparkban élő állatok vizeletében kristályosodást mutattak ki. Az egyéves és a hároméves orangután és a kisoroszlán is a Sanlu Group tejporából készített tápszer miatt betegedett meg - írta egy helyi lap. "Egyelőre csak apró kristályok keletkeznek, de képződhetnek nagyobbak is, amelyek vizeletpangást okozhatnak" - mondta Csang Hszü, a város állatkórházának orvosa. "A kőképződés még nem indult meg" - tette hozzá.

A tejport gyártó Sanlu Group Co. a legnagyobb kínai tejporgyártó, még a kínai űrprogramban is részt vesz, tejporral látja el az űrhajósokat. Szeptember 12-én a cég bejelentette, hogy 700 tonnányi termékét visszahívja.

Időközben már Hongkongban is regisztráltak mérgezett tejtermék fogyasztásával összefüggő veseköves esetet, Szingapúr, Malajzia és Dél-Korea betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. A botrány tejipari válságot idézett elő Kínában. A fogyasztás visszaesett, a feldolgozók pedig nem veszik át a tejet a termelőktől.