A repülőgépről szedték le a feltételezett terroristákat Kölnben

Vágólapra másolva!
Két szomáliai férfit fogott el egy Amszterdamba induló repülőgép fedélzetén a német rendőrség. A gyanúsítottak állítólag terrorcselekményekre készültek, lakásukon búcsúlevelet is találtak. A hatóságok szerint az akció feltűnésmentes volt, a légitársaság szerint azonban több mint egy órával késleltette az indulást.
Vágólapra másolva!

Két feltételezett terroristát fogott el péntek reggel a német rendőrség terrorelhárító osztaga a Köln-Bonn repülőtéren. A két férfit a KLM holland légitársaság Amszterdamba tartó repülőgépén vették őrizetbe. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy merényletek elkövetésében akartak részt venni, de azt egyelőre nem feltételezik, hogy a repülőgép eltérítését tervezték volna.

A feltételezett terroristákat reggel 7 óra előtt öt perccel fogták el a rendőrök, közvetlenül az előtt, hogy a gép felszállt volna. A tartományi bűnügyi hivatal közlése szerint egy 23 éves szomáliai, illetve egy 24 éves szomáliai születésű német állampolgárt vettek őrizetbe, akik már hónapok óta megfigyelés alatt álltak. A férfiak a gyanú szerint azt tervezték, hogy a szent háborúban vesztik az életüket, lakásukon búcsúleveleket is találtak.

Abdirazak B. és Omar D. a Tagesspiegel című lap információi szerint Amszterdamon és Ugandán keresztül Pakisztánba készült, hogy csatlakozzon az Iszlám Dzsihád Unió nevű szervezethez. Ehhez a csoporthoz tartozott az a három feltételezett terrorista is, akiket 2007. szeptember 4-én fogták el Oberschledornban. Mindhárman jártak pakisztáni kiképzőtáborban, de közül ketten nem muszlimnak születtek, hanem az iszlámra áttért németnek voltak.

A bűnügyi hivatal és a repülőtér szóvivője is cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint megrohamozták volna a gépet. A két férfi őrizetbe vétele állítólag "teljesen feltűnésmentesen" zajlott. A KLM szóvivője szerint azonban a gép már megkapta a felszállási engedélyt, amit a rendőrség utasítására visszavontak az irányítók. A gyanúsítottak elfogása után az utasoknak el kellett hagyniuk a gépet és azonosítaniuk a csomagjaikat. Az amszterdami járat egy óra tíz perc késéssel tudott elindulni.

Az eddigi értesülések szerint a reptéri akció nincs összefüggésben azzal, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal csütörtökön nyilvános nyomozást indított két terroristagyanús személy, Eric Breininger - egy, a Saar-vidékről származó, muszlim hitre tért szélsőséges - és a libanoni születésű Husszein al Malla ellen. A mostanáig valószínűleg Pakisztánban bujkáló Breininger és társa a gyanú szerint úton vannak Németország felé. A 20 éves fiatalember korábban egy internetes videón azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos merényletet követ el.