A szomáliai kalózok 35 millió dolláros váltságdíjat követelnek

Vágólapra másolva!
Harmincötmillió dolláros váltságdíjat követeltek szombaton a szomáliai kalózok azért az ukrán teherhajóért, amelyet a héten raboltak el fedélzetén 35 emberrel, 33 darab T-72 típusú harckocsival és nagy mennyiségű lőszerrel - közölte egy tengerészeti tisztviselő.
Vágólapra másolva!

Andrew Mwangura, a mombasai székhelyű Kelet-Afrikai Tengerész Segélyprogram képviselője közölte, hogy a fegyveresek, akik pénteken az Adeni-öböl nemzetközi vízein, 200 tengeri mérföldre Puntland szomáliai tartomány partjaitól tartóztatták fel a Faina teherhajót, 35 millió dollárt követelnek a hajó és személyzete szabadon bocsátása fejében. A fedélzeten tartózkodó 35 emberből 21-en a legénység tagjai, köztük 17 ukrán, három orosz és egy lett állampolgár. A fegyverszállítmányt a kenyai hadseregnek szánták.

Mwangura ugyanakkor bejelentette, hogy a kalózok szombaton 2 millió dolláros váltságdíj fejében elengedtek egy vegyi anyagokat szállító malajziai tartályhajót.

Korábban az orosz sajtó azt adta hírül, hogy az ukrán hajó első tisztje a kalózok tárgyalási ajánlatáról számolt be telefonon. A Life.ru orosz hírportálra felkerült az a beszélgetés, amelyben Vlagyimir Nyikolszkij elmondta, hogy a kalózok közvetlenül a hajó tulajdonosaival akarnak tárgyalni a váltságdíjról. Arra is kitért, hogy a Fainát a szomáliai partok közelében, Hobyo város mellett horgonyozták le, mindenki épségben van, bár a teljes legénységet egyetlen kabinba zsúfolták össze. Az nem derült ki, hogy a Life.ru mikor tudott érintkezésbe lépni az első tiszttel. A Faina tartózkodási helyéről szóló hírt puntlandi illetékesek és szemtanúk is megerősítették. Hobyót iszlamista fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Az orosz flotta felvonul a térségben

A kenyai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy nincsenek kapcsolatban a kalózokkal és nem értesültek váltságdíj-követelésről.

A hajó üzemeltetője, az odesszai központú Tomex Team képviselője nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Az orosz hadiflotta szóvivője még pénteken bejelentette, hogy a Faina elrablása előtt egy nappal egy rakétákkal felszerelt fregatt indult el a Balti-tengerről, hogy meg nem nevezett országok hajóival közösen vegyen részt kalózok elleni akcióban. Az ukrán teherhajó elleni támadás hírére azonban a fregattot egyenesen a szomáliai partok felé vezényelték. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint legalább egy hétbe telik, míg az orosz hadihajó odaér.